12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova, asaltată de investitori

Craiova, asaltată de investitori

300 de milioane de euro. La atât se estimează că vor ajunge investiţiile din Parcul Industrial Craiova dacă autorităţile vor pune la dispoziţia firmelor solicitante terenurile necesare. Printre societăţile dornice să vină în Bănie se află branduri consacrate, cum ar fi Motorola şi Panasonic. În loc să fie puse la dispoziţia investitorilor, terenurile sunt subiectul de dispută al administraţiei.

Parcul Industrial Craiova a început să fie luat cu asalt de investitori de top. Potrivit directorului Liviu Monţescu, în ultima perioadă, 54 de firme şi-au exprimat intenţia de a investi aici. Printre brandurile dornice să-şi deschidă afaceri în Bănie se numără şi doi giganţi mondiali, Motorola şi Panasonic. „Cei de la Motorola ne-au transmis că vor să li se pună la dispoziţie o suprafaţă de 8-20 de hectare de teren, în timp ce Panasonic vrea zece hectare. Problema este că pentru acest lucru trebuie să mai preluăm terenuri, pentru că actuala suprafaţă a parcului este ocupată în totalitate“, a declarat Monţescu.

Conducerea parcului vizează 8,2 hectare de teren care a aparţinut unei unităţi de jandarmi şi care se află în administrarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) şi 86,3 hectare de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), foste suprafaţe ale Staţiunii de Cercetare Şimnic, până la reorganizarea acesteia.

Pentru promovarea hotărârilor de guvern necesare preluării, a fost obţinut avizul organismelor de resort, iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a promovat hotărâri favorabile. Acţiunea s-a împotmolit însă când prefectura nu a dat aviz de legalitate hotărârilor cu pricina, pe motiv că nu a terminat cu aplicarea legilor funciare, pentru care nu mai are teren disponibil. Noul prefect, Silviu Dumitru, priveşte însă pozitiv această problemă. „Doar n-o să fim nătărăi să refuzăm o asemenea ofertă! Dacă vin investitori, se creează locuri de muncă şi se dezvoltă zona“, a spus Dumitru.

Suprafaţa solicitată, de 30 de ori cât parcul

Suprafaţa cerută de firme este însă cu mult mai mare decât posibilităţile actuale ale parcului. Pentru a onora toate solicitările, este nevoie de circa 300 de hectare, însă investiţiile ar fi pe măsură. „Am estimat cheltuielile cu infrastructura pe care trebuie s-o asigurăm (canal, apă, gaze, electricitate) la circa 30 de milioane de euro, iar investiţiile pe care le-ar face firmele, la cel puţin 300 de milioane de euro. În prezent, nici un investitor nu vrea să vină la Craiova, pentru că nu i se oferă terenuri“, a mai spus directorul Liviu Monţescu.

Suprafaţa actuală a parcului este de 12 hectare, deci ar trebui mărită de 30 de ori pentru a se ridica la pretenţiile investitorilor. Patrimoniul este format din active în valoare de 39,9 miliarde de lei vechi preluate de la Avioane SA Craiova, un aport în numerar de zece miliarde de lei vechi alocat de cei cinci acţionari, precum şi un aport în natură de 3,4 miliarde de lei vechi din partea CJ Dolj. Incinta a fost ocupată de 18 firme, la care lucrează 541 de angajaţi, inclusiv cei care se ocupă cu ridicarea construcţiilor pentru investiţiile aflate în derulare. Tarifele minime stabilite de CJ Dolj sunt de 3,7 lei/mp/lună pentru închirierea spaţiilor de producţie şi administrare şi de 0,21 lei/mp/lună, dar nu mai puţin de 0,05 euro/mp/lună, pentru terenuri. În actualele condiţii, este de mirare că autorităţile doljului pun beţe în roate investiţiilor de proporţii. Nu mai miră pe nimeni că investitori de talie mondială, cum ar fi, spre exemplu, Pirelli, preferă să investească la Slatina, unde li se oferă condiţii, decât să aleagă Craiova, unde ar avea în plus şi forţa de muncă necesară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII