16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum vă construiţi o carieră în timp record

Cum vă construiţi o carieră în timp record

Având în vedere că trăim într-o societate în care statutul profesional este cel care dictează statutul social, construirea unei cariere devine ţelul oricărui tânăr. Pentru a avea succesul dorit, trebuie însă să ţineţi cont de anumiţi paşi.

Un job bine plătit, o promovare, condiţii mai bune de lucru sunt obiectivele pricipale ale majorităţii românilor aflaţi în căutare unei slujbe. Construirea unei cariere, de succes începe însă, potrivit www.jobiz.ro, cu autocunoaşterea. Altfel spus, pentru a ajunge la un nivel înalt al carierei, trebuie să vă daţi seama ce vă place cu adevărat să faceţi, identificând, în acelaşi timp, jobul care se potriveşte talentelor şi abilităţilor proprii. „Dacă nu ni se potriveşte ceea ce facem, indiferent de cât de mare este salariul şi de cât de mult ne străduim să facem o treabă bună, nu vom reuşi să fim mai mult decât un profesionist mediocru“, notează site-ul www.ejobs.ro, care explică faptul că acest profesionist mediocru va sfârşi nesatisfăcut şi limitat în creşterea sa profesională.

 

Dezvoltaţi-vă profesional!

 

Şi cum munca de calitate şi rezultatele nu trec neobservate, o dată stabilit domeniul de activitate în care urmează să lucraţi trebuie să ţineţi cont de faptul că, pentru a urca pe scară ierarhică şi a vă construi o carieră de invidiat, trebuie să fiţi foarte bun în ceea ce faceţi. În acest sens, trebuie să aveţi în vedere faptul că dezvoltarea ca profesionist este doar responsabilitatea dumneavoastră. „Cu cât aspiraţiile profesionale sunt mai ambiţioase, cu atât setul de competenţe tehnice şi de abilităţi interpersonale trebuie să fie mai vast şi mai experimentat“, sunt de părere specialiştii de la www.e-jobs.ro, care subliniază că a învăţa constant, câte puţin în fiecare zi (o oră sau jumătate de oră de citire concentrată), e cea mai sigură cale de a vă creşte competenţele profesionale şi de a vă diferenţia astfel de concurenţă.

 

Asumaţi-vă responsabilităţi nedorite de alţii!

 

Alt mod de a atrage atenţia superiorilor şi de a vă impune la locul de muncă este şi acela de a vă asuma responsabilitatea unor proiecte nepopulare şi cu grad mare de risc. Nu ignoraţi nici o potenţială interacţiune cu alte departamente şi nici nu ezitaţi să vă asumaţi roluri noi atunci când aveţi ocazia (în cazul în care la un moment dat veţi realiza că tot ceea ce aţi făcut până atunci nu vă mai pasionează, un salt de la un departament la altul se face cel mai uşor în cadrul aceleiaşi firme). „Nu te limita la sfera ta de activitate. Încearcă să identifici probleme la graniţa dintre domeniul tău de specialitate şi celelalte funcţii din firmă, rezolvă-le şi beneficiile nu vor întârzia să apară“, notează www.ejobs.ro. Pe lângă proiectele de anvergură şi cu risc mare, nu ar trebui însă să ignoraţi nici alte sarcini care par mici, dar sunt utile. Toate aceste lucruri vă vor contura imaginea unei persoane cu iniţiativă, entuziastă şi energică. În plus, încercaţi pe cât posibil să nu vă izolaţi, ci, dimpotrivă, să vă construiţi propria identitate, şi faceţi-vă remarcat. „Există trei secrete: vorbeşte, scrie şi fă networking. Asumă-ţi responsabilităţi, fii un participant activ în comitete, board-uri sau echipe de proiecte“ este sfatul e-jobs. Cu toate acestea, trebuie să fiţi în permanenţă conştient de faptul că nu le puteţi face pe toate. De aceea, sfatul specialiştilor este ca, atunci când vă implicaţi într-o activitate sau alta, să o faceţi pentru că vă place şi vă împlineşte personal şi profesional.

 

Cum vă acceleraţi construirea carierei

 

Pentru a vă accelera construirea unei cariere trebuie să aveţi în vedere şi alţi paşi. Potrivit www.munca.ro, trebuie să vă clarificaţi în ceea ce vreţi să fiţi bun. „Daţi-vă seama care sunt lucrurile pe care trebuie să le învăţaţi, pe care trebuie să le experimentaţi, rezultatele la care trebuie să ajungeţi. Obiectivele trebuie să fie SMART, adică simple, măsurabile, realizabile, realiste în ceea ce priveşte resursele necesare şi cu limită clară în timp“, notează www.munca.ro. Şi cum jumătăţile de măsură nu ajută, faceţi absolut tot ce este necesar pentru a vă atinge obiectivele, fără a ignora însă sprijinul celor din jur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS