21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile au dat trendul bursei

Băncile au dat trendul bursei

Rezultatele financiare pozitive au influenţat cotaţiile băncilor la BVB. Acţiunile SIF, deşi au fost lichide, au înregistrat corecţii negative.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost în creştere cu 5% faţă de perioada precedentă, atingând 275,8 milioane de lei. Media zilnică a schimburilor s-a diminuat la 55,1 milioane de lei. Tranzacţiile cu acţiuni SIF s-au redus în pondere, pe fondul unor tranzacţii mai însemnate cu titlurile BRD-Groupe Societe Generale şi Flamingo International. Investitorii nu au fost dezamăgiţi de rezultatele financiare ale băncilor, ci, dimpotrivă, acestea au fost foarte bune atât din punct de vedere al ratei de creşteri a profitului, cât şi al îmbunătăţirii creditelor acordate.

BRD a reuşit o apreciere de profit net de 32% şi a creditelor acordate de 51%, în condiţiile în care banca a reuşit acordarea din timp a acelor credite ipotecare ce iau în calcul 70% din venitul solicitantului. Banca Transilvania a reuşit o creştere a profitului net cu 35% faţă de perioada similară a anului precedent şi o îmbunătăţire a volumului de credite cu 30%.

Lichiditate crescută la SIF-uri

 

În aceste condiţii, acţiunile băncilor au înregistrat creşteri la bursă, iar ponderea lor însemnată în coşul indicilor a făcut ca BET şi BET-C să înregistreze aprecieri săptămânale, în condiţiile în care majoritatea emitenţilor au suferit scăderi. BRD a urcat cu 6,9% în săptămâna analizată, încheind la nivelul de 29,2 lei/titlu, iar Banca Transilvania a urcat săptămânal cu doar un pas de cotare. Totuşi, s-au înregistrat noi maxime istorice pe toţi aceşti emitenţi: BRD a avut un nou maxim istoric la 30,1 lei/acţiune, iar Banca Transilvania a făcut double-top la 0,96 lei/acţiune. BRD a înregistrat schimburi importante în zona rezultatelor financiare, fiind cel mai lichid emitent de la bursă în săptămâna analizată, cu o pondere în totalul schimburilor de 20,28%. Cele cinci SIF-uri au înregistrat săptămâna trecută o corecţie negativă de 1,91%, pe o valoare a tranzacţiilor în scădere cu 17% faţă de săptămâna precedentă. Lichiditatea a fost în continuare mai însemnată la SIF Moldova şi SIF Oltenia, valoarea însumată a acestora depăşind 25,5% din piaţă. BET-FI a continuat să se corecteze negativ, pierzând faţă de maximul istoric peste 13,5%, încheind săptămâna la un nou minim local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS