Hidroconstrucţia ar rupe logodna cu Craiova

Autori


Constructorul principal al noilor reţele de canalizare din Bănie este pe picior de plecare, după ce, la jumătatea contractului, a înregistrat pierderi semnificative şi a rămas şi fără subcontractanţi. Blocarea proiectului finanţat de UE ar însemna mai mult ca sigur pierderea fondurilor europene pentru întreg proiectul ISPA la Craiova.

Craiova se confruntă cu o situaţie fără precedent: derularea celui mai mare proiect din toate timpurile – extinderea şi reabilitarea canalizării cu 75% finanţare europeană nerambursabilă – ar putea înţepeni la jumătatea drumului. Potrivit unui oficial al Hidroconstrucţia SA Bucureşti, lider al consorţiului care a câştigat licitaţia pentru proiectul în valoare de aproape 25 de milioane de euro, principalul antreprenor înregistrează mari pierderi în aplicarea proiectului şi ia în calcul o despărţire de Craiova. Un director al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu, a declarat ieri că este foarte posibil să-şi retragă efectivele şi utilajele din şantiere în special din pricina proiectului canalizării, implicit a caietului de sarcini, care nu bate cu situaţia din subteran. În plus, în primăvara acestui an, majoritatea subcontractanţilor care s-au angajat la lucrările de canalizare au fugit din cauza condiţiilor grele, după cum a mai arătat directorul Hidroconstrucţia. „Ne gândim serios să plecăm de aici, fiindcă aşa nu se mai poate. Principalul motiv este că în subsol sunt cu totul alte condiţii decât cele din caietul de sarcini pe baza căruia am licitat. După calculele noastre, adaptându-ne permanent la condiţii mult mai dificile decât cele la care ne-am angajat, am ieşit pe minus cu circa două milioane de euro. Subcontractorii noştri s-au dus şi ei, rând pe rând, din aceleaşi motive“, a spus Dumitru Hornoiu.

El a enumerat câteva dintre incidentele care ar putea da o palmă usturătoare Băniei, afirmând că, zilele trecute, a ars mai multe pompe aduse recent din Germania încercând să asaneze mlaştinile de sub bulevardul Râului, prin care ar trebui să fie construită canalizarea şi care nu apar în nici un proiect. Neconcordanţe s-au mai întâlnit în urmă cu câteva luni şi pe bulevardul Nicolae Titulescu, unde o reţea existentă în schiţe n-a fost de găsit cu nici un chip. Alte cauze ar fi tergiversarea emiterii diverselor avize şi autorizaţii de către autorităţile publice, lipsa de cooperare cu alte societăţi care au tangenţă cu sistemul de canalizare etc. Directorul Dumitru Hornoiu a precizat că Hidroconstrucţia i-a comunicat periodic supervizorului de contract, Eptisa Internacional, informaţii despre cauzele întârzierii lucrărilor, însă până acum nu a fost demarată o procedură de prelungire a termenului de execuţie sau de modificare a termenilor contractuali. Faptul că datele după care s-au ghidat constructorii când s-au apucat de lucrări nu reflectă situaţia din teren este recunoscut şi de primarul Craiovei, Antonie Solomon, care însă a descoperit şi un vinovat: ploaia. „Când s-a făcut proiectul, prin 2000, era secetă. Acum, pânza freatică s-a ridicat mult. Nu ştiu cum mai lucrează firmele alea acolo. Eu nu cred că o să plece Hidroconstrucţia, dar, Doamne fereşte!“, a spus primarul Antonie Solomon. Menţionăm că data de finalizare a proiectului ISPA de extindere şi reabilitare a reţelei de canalizare este 11 mai 2008, dată care, în opinia constructorilor, nu ar putea fi respectată chiar dacă se vor hotărî să nu renunţe la proiect.

 

Craiova pierde la partaj


 

Partenerii Hidroconstrucţia SA în consorţiul canalizării sunt Alpine-Mayreder Gmbh şi Rabmer Gmbh, ambii din Austria. În cazul în care Hidroconstrucţia se retrage, conform contractului, societăţile austriece au la îndemână două variante: fie preiau realizarea canalizării din cartierul Brestei, cu tot cu pierderi, dar susţinută în continuare financiar de UE, fie încetează lucrul, nemaiavând finanţare europeană. Cum însă şansele ca firmele străine să se înhame la un proiect cu pierderi sunt zero, plecarea Hidroconstrucţia SA ar însemna un dezastru pentru Craiova.

Colaterale

Anularea finanţării europene ISPA în Craiova nu înseamnă numai suspendarea extinderii şi reabilitării canalizării oraşului, ci şi renunţarea la celelalte două componente ale proiectului: construirea staţiei de epurare de la Făcăi şi amenajarea unei reţele noi de alimentare cu apă potabilă. Cele două componente însumează 40 de milioane de euro.Comenteaza acum

5 Comentarii

 1. nyk said:

  pompe din germania???? care este problema ca doar nemti dau garantie .

 2. mamucika di Germania said:

  Setea de banii nerambursabili dati de (oare cine da banii?) UE ,ca de obicei,nu s-au impartit prea bine intre “papagusii” bucuresteni si cei craioveni si cei…(citi or mai fi?), asfel incit ptr. firmele austriece care isi fac pe deplin treaba, asa ca si in vest, adica CALITATE,PUNCTUALITA TE…., toate atributele pozitive daca vreti, au ajuns la concluzia ca maimutele inapoiate ,cica “capeteniile” care au de spus(vezi mai sus), le-au lasat singure sa faca si alte munci, pe care conform contractului, nu sint prevazute.Si ca de obicei, ne intrebam din nou, cine poarta vina? Nu cumva aia de la UE, asa cum sustin multi, ba chiar foarte multi inapoiati mintali romani,graduati la nivel de doctori, ingineri, profesori ,etc si momentan sau poate chiar pe indelungata foaaaaarte “extrem de” lunga?

 3. minerul said:

  Nu respecti regula lui “10%,”incep—-pro blemele.

 4. PV said:

  Nivelul panzei freatice se stia (studiul hidro -geo a fost intocmit de PROIECT SA CRAIOVA ing. Scurtu) , povestea cu vara secetoasa este o poveste pt. nespecialisti si creduli.Caietul de sarcini a fost intocmit corect, problema sste alta Hidroconstructia a cistigat licitatia SUBEVALUIND lucrarea, au crezut ca pot mari ulterior valoarea.Statia de epurare nu are legatura cu canalizarea, alta licitatie, alt contract, stiu primarii (BULUGEA si SOLOMON)
  Sper ca DLAF (DEPARTAMENTUL DE LUPTA ANTIFRAUDA) sa intre in actiune si sa arate vinovatii.

 5. Cico said:

  mamucika nu stiu ce interes ai sa aperi firmele austriece, dar esti departe de adevar, daca nu cumva esti platit de ei chiar. Acele calitati pe care tu le atribui lor nu se justifica absolut de loc. Si-ti spun asta pentru ca am lucrat la ei si, intimplator, am avut acces la detaliile contractului. Din pacate sunt inca legat printr-un contract de confidentialitate. Vrei sa te convingi? Simplu! Verifica ce pregatire au persoanele cu functii de conducere de la Rabmer! Si cu siguranta ai sa-ti dai seama ca niciodata nu ar fi fost capabili sa termine contractul – pentru ca “nu sunt pe meserie”! minerul intr-o singura fraza a spus totul! Esti destept dom’le! E de mirare cum nimeni n-a intervenit si nu a verificat pina acum nimic, nici Protectia Mediului, nici Protectia Consumatorilor, nici Of. Nat. de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, pentru ca daca ar fi intervenit ar fi avut ce constata. Sa nu mai vorbesc de cei care ar fi trebuit sa verifice calitatea lucrarilor!

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 26 iulie 2007

Actualitate

» Scurte ştiri
» Poliţia intervine în Războiul taxiurilor
» CJ expune proiectele Tineretului
» Revendicatorii aterizează forţat pe terenul statului

Local

» Scurte ştiri
» Năstase şi Comăneci, onoraţi la Craiova
» Polivalenta, încă o promisiune
» A cedat granitul din centru
» Mineriada ’90: Chiţac, în instanţă, Iliescu, preluat de procurorii civili
» Scurte ştiri
» 50% dintre beneficiarii de ajutor social nu muncesc
» Admiterea în învăţământul postliceal, în septembrie
» Grădiniţa nr. 3 din Slatina a fost vandalizată
» Rectificare bugetară, băgată cu forţa pe uşa din spate
» Irigaţiile, la pământ din cauza hoţilor şi a dezinteresului fermierilor
» Furt din mâncarea bolnavilor
» Şeful SJ Olt şi un medic, răniţi într-un accident rutier
» Pădure distrusă de foc în Hunedoara
» Şase localităţi din Mehedinţi, în beznă
» O tânără urmărită general, prinsă în Vama Porţile de Fier

Dolj

» Gunoaiele, stăpâne pe comuna Podari
» 24 iulie, Ziua Poliţiei de Frontieră Române
» O fetiţă de nouă luni a ars de vie

Gorj

» Liberalii şi pesediştii gorjeni, fraţi de cruce
» Scurte ştiri
» Două locuinţe arse de la o ţigară şi o lumânare

Sport

» Forlan pune preţ pe bistriţeni
» Daniel Niculae a marcat
» Mitea ar putea ajunge la Sociedad
» Marica, transferul cel mai scump făcut de Stuttgart
» Scurte ştiri
» 15 milioane de euro pentru Cristi Chivu
» Nu contează trecutul
» În Bănie era naţionala României!
» Suporterii au încredere în Ştiinţa
» Rechinii îşi fac curaj
» Am avut spion la Craiova!

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Energie electrică
» Utile Craiova
» O nouă descoperire medicală: gena astmului
» Bancul zilei
» IA TE UITĂ
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Dietă de vedetă
» Dinţi albi şi sănătoşi

Opinii

» Mari români, mari portughezi
» Tot ce a mai rămas de spus…
» Palatul pentru pozat miri şi mirese

Top