14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHidroconstrucţia ar rupe logodna cu Craiova

Hidroconstrucţia ar rupe logodna cu Craiova

Constructorul principal al noilor reţele de canalizare din Bănie este pe picior de plecare, după ce, la jumătatea contractului, a înregistrat pierderi semnificative şi a rămas şi fără subcontractanţi. Blocarea proiectului finanţat de UE ar însemna mai mult ca sigur pierderea fondurilor europene pentru întreg proiectul ISPA la Craiova.

Craiova se confruntă cu o situaţie fără precedent: derularea celui mai mare proiect din toate timpurile – extinderea şi reabilitarea canalizării cu 75% finanţare europeană nerambursabilă – ar putea înţepeni la jumătatea drumului. Potrivit unui oficial al Hidroconstrucţia SA Bucureşti, lider al consorţiului care a câştigat licitaţia pentru proiectul în valoare de aproape 25 de milioane de euro, principalul antreprenor înregistrează mari pierderi în aplicarea proiectului şi ia în calcul o despărţire de Craiova. Un director al Hidroconstrucţia SA, Dumitru Hornoiu, a declarat ieri că este foarte posibil să-şi retragă efectivele şi utilajele din şantiere în special din pricina proiectului canalizării, implicit a caietului de sarcini, care nu bate cu situaţia din subteran. În plus, în primăvara acestui an, majoritatea subcontractanţilor care s-au angajat la lucrările de canalizare au fugit din cauza condiţiilor grele, după cum a mai arătat directorul Hidroconstrucţia. „Ne gândim serios să plecăm de aici, fiindcă aşa nu se mai poate. Principalul motiv este că în subsol sunt cu totul alte condiţii decât cele din caietul de sarcini pe baza căruia am licitat. După calculele noastre, adaptându-ne permanent la condiţii mult mai dificile decât cele la care ne-am angajat, am ieşit pe minus cu circa două milioane de euro. Subcontractorii noştri s-au dus şi ei, rând pe rând, din aceleaşi motive“, a spus Dumitru Hornoiu.

El a enumerat câteva dintre incidentele care ar putea da o palmă usturătoare Băniei, afirmând că, zilele trecute, a ars mai multe pompe aduse recent din Germania încercând să asaneze mlaştinile de sub bulevardul Râului, prin care ar trebui să fie construită canalizarea şi care nu apar în nici un proiect. Neconcordanţe s-au mai întâlnit în urmă cu câteva luni şi pe bulevardul Nicolae Titulescu, unde o reţea existentă în schiţe n-a fost de găsit cu nici un chip. Alte cauze ar fi tergiversarea emiterii diverselor avize şi autorizaţii de către autorităţile publice, lipsa de cooperare cu alte societăţi care au tangenţă cu sistemul de canalizare etc. Directorul Dumitru Hornoiu a precizat că Hidroconstrucţia i-a comunicat periodic supervizorului de contract, Eptisa Internacional, informaţii despre cauzele întârzierii lucrărilor, însă până acum nu a fost demarată o procedură de prelungire a termenului de execuţie sau de modificare a termenilor contractuali. Faptul că datele după care s-au ghidat constructorii când s-au apucat de lucrări nu reflectă situaţia din teren este recunoscut şi de primarul Craiovei, Antonie Solomon, care însă a descoperit şi un vinovat: ploaia. „Când s-a făcut proiectul, prin 2000, era secetă. Acum, pânza freatică s-a ridicat mult. Nu ştiu cum mai lucrează firmele alea acolo. Eu nu cred că o să plece Hidroconstrucţia, dar, Doamne fereşte!“, a spus primarul Antonie Solomon. Menţionăm că data de finalizare a proiectului ISPA de extindere şi reabilitare a reţelei de canalizare este 11 mai 2008, dată care, în opinia constructorilor, nu ar putea fi respectată chiar dacă se vor hotărî să nu renunţe la proiect.

 

Craiova pierde la partaj

 

Partenerii Hidroconstrucţia SA în consorţiul canalizării sunt Alpine-Mayreder Gmbh şi Rabmer Gmbh, ambii din Austria. În cazul în care Hidroconstrucţia se retrage, conform contractului, societăţile austriece au la îndemână două variante: fie preiau realizarea canalizării din cartierul Brestei, cu tot cu pierderi, dar susţinută în continuare financiar de UE, fie încetează lucrul, nemaiavând finanţare europeană. Cum însă şansele ca firmele străine să se înhame la un proiect cu pierderi sunt zero, plecarea Hidroconstrucţia SA ar însemna un dezastru pentru Craiova.

Colaterale

Anularea finanţării europene ISPA în Craiova nu înseamnă numai suspendarea extinderii şi reabilitării canalizării oraşului, ci şi renunţarea la celelalte două componente ale proiectului: construirea staţiei de epurare de la Făcăi şi amenajarea unei reţele noi de alimentare cu apă potabilă. Cele două componente însumează 40 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII