12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord, investiţie de 675 de milioane de euro la Craiova

Ford, investiţie de 675 de milioane de euro la Craiova

Ford Motor Company va transforma uzina de la Craiova într-una dintre cele mai importante unităţi în producţia Ford Europa de vehicule şi motoare.

Strategia Ford la uzina de la Craiova a fost dezbătută la Bucureşti, pe 16 iulie, la o întâlnire între preşedintele Ford Europa, John Fleming, premierul român, Călin Popescu Tăriceanu, şi membri ai comisiei de privatizare pentru Automobile Craiova. Ford şi-a depus oferta la licitaţia pentru preluarea uzinei pe 5 iulie.

În cazul în care Ford câştigă licitaţia, compania s-ar angaja să investească 675 de milioane de euro în uzină pentru actualizarea şi modernizarea ei, aducând-o la standardele internaţionale stabilite de Ford Motor Company.

John Fleming, preşedinte şi director general al Ford Europa, a declarat, într-un interviu acordat postului public de televiziune, că la Craiova se va fabrica un model de autoturism aflat în curs de proiectare în Germania şi Marea Britanie.

„Va fi un model nou, fabricat exclusiv în România, dar nu va fi conceput aici. Este în curs de proiectare în Germania şi în Marea Britanie, dar cu siguranţă va fi produs aici şi vom profita de cunoştinţele disponibile la Craiova pentru a realiza acest lucru“, a spus preşedintele Ford Europa.

Planurile Ford pentru Craiova

Planurile Ford includ şi creşterea numărului de locuri de muncă de la 3.900 la 7.000 – cu potenţial de ridicare la 9.000. Se preconizează că forţa de muncă existentă şi cea adiţională vor produce 300.000 de vehicule anual, pe lângă 300.000 de motoare anual, după cum indică planurile Ford. În 2006, uzina a produs 24.000 de vehicule şi 116.000 de motoare.

„În 2012 anticipăm că vom cheltui un miliard de euro în România pentru operaţiunile de la uzina din Craiova“, a declarat Fleming. „Oportunităţile pe care le avem la Craiova sunt foarte atractive, dar mai sunt mulţi paşi importanţi de parcurs până să ajungem la un acord final. La negocierile cu comisia de privatizare vom pune accentul pe importanţa uzinei de la Craiova pentru planurile strategice de producţie ale companiei Ford pe termen lung“, a adăugat Fleming.

Ford va exporta aproximativ 90% dintre maşinile pe care le va produce anual la Craiova, iar dintre motoare, 70% vor fi destinate pieţelor externe. „Dintre cele 300.000 de automobile, 90% vor fi exportate, ceea ce e benefic pentru economie“, a declarat Fleming. „Vom mai produce 300.000 de motoare, cu tehnologie nouă, în Craiova, din care 70% vor fi exportate“, a spus preşedintele Ford Europa.

Întrebat ce anume va mai aduce nou Ford în România, Fleming a spus: „Credem că aducem experienţa noastră în domeniu. Suntem pe locul întâi în lume la producţia de tiruri şi pe locul trei la producţia de vehicule. Putem folosi această experienţă, cunoştinţele noastre, pentru a contribui la dezvoltarea Craiovei“.

Istoria Ford în Europa

Ford Europa produce, comercializează şi oferă service pentru vehicule care poartă marca Ford pe 47 de pieţe. Primele maşini Ford au fost trimise în Europa în 1903 – în acelaşi an în care fusese fondată Ford Motor Company. Ford Europa are în prezent aproximativ 66.000 de angajaţi. Pe lângă Ford Motor Credit Company, operaţiunile Ford Europa mai includ Ford Customer Service Division şi 22 de unităţi de producţie, inclusiv parteneriatele.

Ford Motor Company, lider global în industria de automobile, cu sediul central la Dearborn, Michigan, produce şi distribuie automobile pe 200 de pieţe de pe şase continente. Cu aproximativ 260.000 de angajaţi şi 100 de uzine în toată lumea, nucleul companiei şi mărcile afiliate includ Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mercury, Volvo şi Mazda. Compania furnizează servicii financiare prin Ford Motor Credit Company.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS