10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIţele retrocedărilor se încurcă la Craiova

Iţele retrocedărilor se încurcă la Craiova

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj şi cei ai Primăriei Craiova nu se înţeleg la cifre când vine vorba de numărul dosarelor întocmite pentru restituirea pământului din municipiu confiscat în timpul regimului comunist.

 

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului, care se ocupă de procesul de retrocedare din Craiova, spun că, deşi de la municipiu au venit până acum peste 1.900 de cereri întocmite în baza Legii nr. 247/2005, care au fost luate în discuţie de Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar, nu ştiu numărul exact al dosarelor care mai trebuie să vină, pentru că datele nu le-au fost furnizate de juriştii primăriei.

Potrivit directorului Direcţiei de Verificare a Legalităţii Actelor din prefectură, Eugen Marinescu, din cele 1.926 de cereri de pământ analizate de comisia judeţeană, 1.371 au fost respinse, 524 de dosare au fost validate la anexa pentru despăgubiri, iar 31 de cereri au fost admise pentru retrocedarea de teren.

„Nu ştim câte dosare mai trebuie să vină. Am înţeles că sunt vreo trei mii în total, dar nu ni le-au transmis pe toate până acum, aşa cum trebuia, conform legii. Până acum au fost luate în discuţie de comisia judeţeană 1.926 de cereri, asta e tot ce ne-au dat şi mai avem câteva cazuri de soluţionat, printre care şi cel privind retrocedarea terenului de la Hanul Doctorului“, a spus Marinescu. Directorul a precizat că, potrivit legii, primăria avea obligaţia de a transmite prefecturii după data de 30 noiembrie 2005 registrul cu toate cererile de teren primite.

 

Juristul ştie că ar mai fi 400 de cereri de soluţionat

 

Incertitudinea care planează asupra restituirilor de teren din Craiova, ultima localitate care a rămas cu cereri întocmite în baza Legii nr. 247/2005 nesoluţionate, plasează încheierea procesului de retrocedare din Dolj la o dată necunoscută. În timp ce directorul Marinescu are cunoştinţă de alte 1.100 de dosare care ar mai trebui analizate de juriştii prefecturii, Elena Constantin, consilierul care se ocupă de toate dosarele întocmite pe Craiova, a declarat că, din câte i s-a spus de la colegii din primărie, de soluţionat ar mai fi doar vreo 400 de dosare.

„Mie mi-au spus că ar mai fi vreo 400 de dosare pe care trebuie să le primim, dar asta îmi spun de un an. Au fost încurcaţi de faptul că unii s-au ocupat de terenul intravilan şi alţii de cel extravilan. În plus, Craiova e şi cea mai mare dintre localităţi şi e destul de dificil“, a precizat Elena Constantin, juristul instituţiei care se ocupă de analizarea dosarelor de retrocedare primite de la primărie.

Cifrele, încurcate de împărţirea pe servicii

 

Problema împărţirii dosarelor e reclamată şi de şefa Serviciului Registru Agricol şi Măsurători Topo din primărie, Camelia Dinu. Aceasta a declarat ieri că diferenţa între informaţiile deţinute de municipalitate şi datele culese din auzite de reprezentanţii Instituţiei Prefectului este dată de faptul că pentru o vreme cererile de teren extravilan şi cele de teren intravilan au fost analizate de două servicii distincte din primărie. Potrivit Cameliei Dinu, în total Primăria Craiova a primit 3.899 de cereri de pământ, şi numai 200 nu au fost până în prezent soluţionate. „Pe extravilan, adică teren agricol, avem 841 de cereri, care au fost toate rezolvate, iar pe intravilan avem 3.058 de cereri din care mai avem în lucru în jur de 200. Noi avem suprafeţele solicitate trecute într-o bază de date electronică, însă cei de la prefectură nu ne-au cerut până acum aceste informaţii“, a spus Camelia Dinu.

 

Şedinţele de fond funciar, suspendate de Giugea

 

Cu toate că procesul retrocedărilor în Dolj decurge destul de greoi, şedinţele comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar au fost suspendate săptămâna aceasta pentru că preşedintele comisiei, prefectul Nicolae Giugea, este plecat în Spania. Reprezentanţii prefecturii încearcă între timp să facă lumină în procesul retrocedărilor de la apariţia legilor funciare printr-un chestionar trimis celor 111 primării din judeţ. „Sunt mai multe întrebări la care trebuie să ne răspundă, cum ar fi numărul titlurilor care mai sunt de eliberat în baza Legii nr. 18/1991 şi a Legii nr. 1/2000, precum şi suprafeţele aflate în rezerva de teren a localităţilor sau cele de care este nevoie pentru a pune în posesie proprietarii“, a spus Eugen Marinescu. Acesta a precizat însă că 31 de unităţi administrativ-teritoriale nu au răspuns cererii formulate şi printre acestea se află şi Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS