17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞomaj la Bursa locurilor de muncă

Şomaj la Bursa locurilor de muncă

Cu toate că AJOFM Dolj organizează în fiecare an Bursa locurilor de muncă pentru diferite categorii sociale, participarea şomerilor este din ce în ce mai scăzută. La Bursa pentru persoanele de etnie romă au venit doar 32 de oameni.

 

 

Sub egida „2007 – Anul european al egalităţii şanselor pentru toţi„, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj a organizat ieri, la Craiova, Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă. Evenimentul s-a dorit un prilej pentru solicitanţii de locuri de muncă de a cunoaşte piaţa muncii. Cu toate acestea, numărul participanţilor a fost destul de scăzut. „La Bursă s-au prezentat 32 de persoane. Dintre acestea, opt au fost selectate în vederea încadrării în muncă“, a declarat Laura Nicolăescu, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

 

Calificarea, o problemă

 

Reprezentanţii romilor spun că au fost insuficiente cele 11 locuri pentru necalificaţi din cele 92 puse la dispoziţie şomerilor. „Majoritatea locurilor oferite sunt pentru calificaţi, iar romii, în general, nu prea sunt calificaţi“, a explicat Ion Bălteanu, preşedintele Organizaţiei Romilor Cărămizari. De fapt, şomerii fără calificări nici nu cred că vor reuşi să-şi găsească de lucru. „Am lucrat doar la negru, fără carte de muncă. Nu cred că-mi găsesc. Nu am calificare“, a declarat Lucian Traşcă, un tânăr rom aflat în căutarea unui loc de muncă.

 

Romii vor calificări  de scurtă durată

 

Numărul romilor înscrişi la cursurile de calificare este destul de mic. „La cursurile de formare profesională organizate de AJOFM Dolj sunt înscrise două persoane de etnie romă. Numărul romilor este atât de mic probabil şi din cauză că majoritatea au studiile incomplete“, a declarat Carmen Manda, şef Birou Formare Profesională din cadrul DADR Dolj.

Acesta nu este însă singurul motiv pentru care romii nu participă la cursuri. „Renunţă să se califice din cauza sărăciei. Tinerii de 20 de ani au peste trei copii şi trebuie să muncească pentru a-i întreţine, astfel că nu pot veni la cursuri“, a adăugat Bălteanu.

 

„Trebuie să vrea  să muncească“

 

Reprezentanţii romilor spun că în Craiova sunt şi patroni care nu doresc să angajeze romi. „Integrarea minorităţii rome în piaţă este o muncă titanică pentru că oamenii sunt deja dezamăgiţi de ofertele de pe piaţă şi sunt greu de convins că vor putea primi un loc de muncă“, a spus Mircea Cojocaru, preşedintele Asociaţiei de Consiliere şi Sprijin pentru Minorităţi şi Persoane Defavorizate din România. Cu toate acestea, nu toţi angajatorii sunt reticenţi. „Prezenţa potenţialilor angajaţi a fost foarte slabă. Mai mult, reprezentanţii lor au venit să se intereseze – au zis că o să-i trimită ulterior pe cei pe care-i conduc. La noi mai lucrează romi şi se încadrează bine. Trebuie să vrea să muncească“, a afirmat Leontina Cojocaru, inspector resurse umane la altă firmă prezentă la Bursă. Afirmaţia a fost susţinută şi de Marioara Popescu, gestionară la o firmă: „Locurile de muncă nu implică discriminare“.

Zece romi la Bursa din Mehedinţi

La Bursa locurilor de muncă pentru romi organizată în Mehedinţi au participat doar zece persoane, dintre care trei au fost angajate pe loc. Reprezentanţii romilor au explicat că oamenii sunt prinşi în muncile agricole, dar şi că mulţi dintre ei nu au avut bani să se deplaseze până la Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII