14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiectele regionale, evaluate strategic

Proiectele regionale, evaluate strategic

La nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare va exista un Comitet Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC), prin filtrul căruia vor trece toate proiectele ce vor solicita finanţare din programul operaţional regional.

Întâlnirea de miercuri a membrilor Consiliului pentru dezvoltare regională S-V OItenia a adus noutăţi în ceea ce priveşte ierarhia puterii în cadul regiunii Oltenia. Dacă până acum crearea unei instituţii de evaluare a tuturor proiectelor era doar o discuţie, acum a devenit o certitudine.
Înfiinţarea  CRESC va duce la schimbarea balanţei puterii în regiune. Comitetul va fi format din reprezentanţi ai autorităţilor admnistraţiei publice locale, reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi mediului de afaceri din regiune. Comitetul va examina modul în care se realizează corelarea proiectelor finanţate prin Programul operaţional regional cu cele finanţate de programele sectoriale şi Programul naţional de dezvoltare rurală. Noua instituţie va avea rolul determinant în alegerea proiectelor care vor fi finanţate, pe baza unor norme prestabilite. Deşi nu va avea personalitate juridică pentru că va fi formată din o parte a Consiliului de dezvoltare regională, va dispune de un secretariat propriu şi de multă influenţă în următorii cinci ani.

Prioteasa, preşedintele celei mai puternice instituţii regionale?

Comitetul regional de evaluare strategică şi corelare din regiunea Oltenia va avea 20 de membri cu drept de vot, iar preşedintele acestuia va fi ales din membrii CRESC cu condiţia să fie membru al Consiliului pentru dezvoltare regională şi preşedinte de consiliu judeţean. Pentru vicepreşedinte sunt obligatorii aceleaşi condiţii. Consiliul de dezvoltare regională a propus o mică schimbare, în sensul că nu mai sunt suficiente condiţiile enumerate pentru ocuparea fotoliului de preşedinte pentru că o nouă cerinţă a funcţiei spune că preşedintele CRESC trebuie să fie preşedintele în funcţie al Consiliului pentru dezvoltare regională, în cazul Olteniei, Ion Prioteasa. Cât de bine îi va fi judeţului Dolj, care-l are şi ca preşedinte de consiliu judeţean, vom vedea peste puţin timp. Este bine de ştiut că regiunii Oltenia, prin Programul operaţional, i-au fost alocate 621,15 milioane de euro, bani ce va trebui să fie cheltuiţi prin proiecte care să abordeze cinci axe prioritare. Dacă acestea se vor circumscrie sau nu în POR va stabili în final Comitetul regional de evaluare strategică al regiunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS