8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicaliştii au chemat

Sindicaliştii au chemat

Angajaţii acuză patronatul că nu respectă legislaţia muncii. BNS, la care sunt afiliaţi sindicaliştii, ameninţă că va apela la instanţă pentru anularea contractului de privatizare.

Sindicaliştii de la CEZ-Electrica Oltenia au intrat în conflict cu patronatul ceh al unităţii, pe care îl acuză că nu respectă legislaţia muncii din România. Sindicatul, afiliat la Blocul Naţional Sindical (BNS), a transmis un comunicat de presă, prin care anunţă că va întreprinde acţiuni inclusiv în justiţie împotriva CEZ România. „BNS are informaţii că CEZ refuză să respecte legislaţia în domeniul muncii, în cadrul reorganizării şi restructurării companiei. În acest sens, nu a fost parcurs procesul legal de consultare a sindicatului, în vederea ajungerii la un acord referitor la protecţia salariaţilor prin contractul colectiv de muncă şi prin contractele individuale“, se arată în comunicatul respectiv.

CEZ nu respectă legislaţia

Potrivit sindicaliştilor, CEZ refuză să aplice în cadrul companiei contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. În consecinţă, BNS anunţă că va recurge la instanţă pentru anularea contractului de privatizare şi va bloca CEZ dacă aceasta va dori să achiziţioneze alte companii din România. Conducerea BNS se va întruni pe 12-13 iunie şi va lua o decizie în acest sens. De asemenea, vor fi informate guvernul ceh şi instituţii europene.
La rândul său, liderul sindical de la Energo Craiova, Aurelian Vancea, a precizat: „CEZ nu respectă legislaţia din România. Au separat societatea în CEZ Distribuţia şi CEZ Vânzare. Cea de-a doua nu beneficiază de prevederile contractului colectiv de muncă încheiat cu societatea-mamă, aşa cum ar fi fost normal. Cea mai importantă prevedere stipulează să se acorde, în funcţie de vechime, zece salarii compensatorii în caz de disponibilizare“.
La Craiova, operatorul de energie electrică are circa 1.200 de salariaţi, iar la nivelul Olteniei circa 3.000.

CEZ o ţine pe-a ei

CEZ România a emis un comunicat, în care anunţă că toate aspectele semnalate de sindicate au fost discutate în comisiile de negociere. Singurul aspect neclarificat îl constituie creşterile salariale. Aici, CEZ a propus o majorare de 20%, din care 10% creştere a salariului de bază şi 10% ca bonus. Oferta a fost respinsă, iar în timpul negocierilor compania a fost dată în judecată. Totodată, CEZ susţine că drepturile câştigate de salariaţi prin contractul colectiv de muncă vor fi păstrate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS