22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMogulii SIF, imposibil de executat

Mogulii SIF, imposibil de executat

Deşi sunt în afara legii, acţionarii care deţin în nume propriu sau concertat peste limita legală de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare nu-şi pot pierde acţiunile fără propria semnătură. Legea vehiculează teoretic această posibilitate, însă nu există proceduri de punere în aplicare.

Acţionarii care deţin în nume propriu sau concertat mai mult de limita legală de 1% din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare nu se grăbesc să intre în legalitate, deşi au trecut mai bine de trei luni de la publicarea actului normativ care reglementează cum se face acest lucru. Pe 7 martie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o instrucţiune prin care obligă toţi acţionarii aflaţi în această situaţie să informeze inclusiv BVB despre procentul de deţineri.
În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a instrucţiunii, sau de la data dobândirii acţiunilor, aceştia trebuie să vândă un procent astfel încât să nu depăşească pragul legal de 1%. În caz contrar, amenzile prevăzute sunt cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 0,5% şi 5% din capitalul social vărsat, pentru persoanele juridice. Instrucţiunea prevede şi o procedură de anulare a acţiunilor de către SIF-uri, cu plata contravalorii lor de către acţionari.

Deţineri concertate scoase la vedere

Până acum, mai mulţi investitori şi-au anunţat deţinerile concertate, însă foarte puţini dintre ei au început să vândă din acţiuni. În ţară, Deutsche Bank şi-a vândut din deţinerea de 1% pe care o avea la SIF Transilvania. ING Group a înştiinţat piaţa că nu acţionează concertat, deşi deţine împreună cu alte trei companii din grup peste 1% la SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova. Alt caz este cel al fondului american de investiţii Julius Baer Investment LLC, care controlează concertat 9,47 milioane de acţiuni, adică 1,63% din capitalul social al SIF Oltenia. Fondul de investiţii are deţineri de 1,63% la fiecare din cele cinci societăţi de investiţii financiare. La rândul său, omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu deţine, conform ultimelor notificări, 1,29% din SIF 1 şi SIF Transilvania, 1,44% din SIF Muntenia şi 1,87% din SIF Oltenia. Firmele prin care controlează pachetul de la SIF Oltenia sunt Galatex SA, Galgros SA, Lidas Prod SRL, Mecanica Rotes SA, Pneu Service SA, Scule de Filetat SA şi persoana fizică Tiru Luminiţa.
Banca Transilvania şi Ampelus Holdings, deşi au raportat că deţin concertat procente importante din SIF Banat-Crişana, nu au raportat nici o vânzare a acestor participaţii, de 8%, respectiv 4,6%. Cu toate că o serie de acţionari concertaţi au ieşit la suprafaţă, se crede că numărul acestora este mult mai mare. Un exemplu este actualul preşedinte al SIF Oltenia, despre care se spune că ar controla o parte importantă din capitalul social al firmei. Oficial, Staicu deţine doar 261.000 de acţiuni, evaluate la aproape şapte miliarde de lei vechi, după cum rezultă din informaţiile publicate pe site-ul propriu al SIF Oltenia.
Neoficial, trei grupuri de interese economice (GIE), SICO, Complex Stejarul şi BDJ, din sfera de influenţă a lui Staicu, deţineau la un moment dat 2,87% din capitalul social al SIF Oltenia. Tot neoficial, Staicu ar controla 4,31% din capitalul social al SIF Oltenia.

Acţionarii trebuie să se execute singuri

În ceea ce priveşte sancţiunile, reprezentanţii societăţilor de investiţii financiare susţin că CNVM trebuie să le aplice şi să se ocupe de depistarea acţionarilor concertaţi. Instrucţiunea CNVM prevede că SIF-urile pot anula acţiunile care depăşesc pragul de 1%. Totuşi, nimeni nu vrea să-şi asume o asemenea responsabilitate. „Este o aberaţie, o chestiune pur teoretică, pentru că nu există proceduri. Pentru a lansa ordinul de vânzare, îţi trebuie extras de cont şi semnătura titularului. Nici o firmă de brokeraj nu va vinde acţiunile altcuiva pentru că dau eu ordin“, a declarat Teodor Buzatu, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia. Teoretic, acţionarii concertaţi îşi pot pierde deţinerile care depăşesc limita legală. Practic, conform lui Buzatu, ei nu şi le pot pierde fără să fie de acord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS