17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriParteneri pe veci cu Termoficarea

Parteneri pe veci cu Termoficarea

Monopol pe căldură, aşa caracterizează craiovenii ordinul ANRSC, prin care aproximativ 80% dintre ei nu vor putea să renunţe la contractul cu Regia Autonomă de Termoficare.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), a aprobat, la sfârşitul lunii mai, ordinul privind noul regulament-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică. Potrivit acestuia, „debranşările individuale nu se pot executa în acele blocuri de locuinţe în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a regulamentului“. Acesta va fi prezentat consiliilor locale şi judeţene, urmând să intre în vigoare în 30 de zile de la aprobare.
După ce va intra în vigoare, 80% dintre craiovenii care locuiesc la bloc vor rămâne branşaţi la sistemul centralizat de încălzire. În opinia specialiştilor Regiei Autonome de Termoficare (RATf) Craiova, dacă un apartament dintr-un bloc nu este debranşat, restul vecinilor nu pot să renunţe la încălzirea centralizată. Condiţia limitează, în opinia craiovenilor, posibilitatea oamenilor de a renunţa la sistemul centralizat de încălzire. Locuitorii din Bănie dezaprobă ordinul ANRSC.
„E casa mea şi mi se pare normal să fac ce consider mai bine. În acest fel încearcă ei să controleze fenomenul debranşărilor în masă? În Craiova nu cred că sunt foarte mulţi care au optat pentru microcentrale“, a spus Ilie Screciu, din cartierul Valea Roşie. Vestea că va rămâne pe veci partener cu RATf nu a fost nici pe placul altui craiovean, Mihai Cornescu. „Iar dau ordine peste ordine. Am vrut să-mi depun luna trecută cerere de debranşare, dar mi-au zis cei de la Termoficare că a apărut un act normativ care restricţionează acest lucru, aşa că am renunţat. Nu mai am pe nimeni pe scară cu centrală, aşa că o să rămân şi eu pe acelaşi sistem dacă nu schimbă iar legislaţia“, a spus bărbatul.

10.000 de apartamente debranşate în 17 ani

Directorul adjunct al RATf Craiova, Nicolea Degeratu, a precizat că de la începutul anului au fost înregistrate 60 de cereri, în timp ce anul trecut numărul debranşărilor a fost de 1.300. „Din 1990 şi până în 2007, au renunţat la colaborarea cu noi aproximativ 10.000 de persoane. O parte din acestea s-au rebranşat, însă restul au optat pentru încălzirea cu centrale proprii“, a menţionat Degeratu. Şeful RATf Craiova a adăugat că ordinul este de bun augur, permiţând regiei să facă investiţiile necesare pentru eficientizarea încălzirii şi reducerea costurilor. “În mod cert ne-ar avantaja. Anul acesta vom investi 18 milioane de lei pentru transformarea centralelor termice în puncte termice pentru a echilibra costul gigacaloriei“, a conchis Nicolae Degeratu. Deşi recunoaşte că nu se ştie câte blocuri din Craiova vor fi afectate de acest ordin, directorul adjunct al RATf crede că 80% dintre blocuri sunt în această situaţie.
Restricţia impusă de ANRSC pare însă să fie apreciată doar de beneficiarii direcţi, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari dezaprobând ordinul ANRSC.
„Omul are apartamentul lui şi, dacă vrea să-şi monteze microcentrală, să fie lăsat să facă tot ce vrea“, a declarat Ion Voiculescu, preşedintele Sindicatului Asociaţiilor de Proprietari. Aceeaşi părere este împărtăşită şi de preşedintele Asociaţiei nr. 36 Craioviţa Nouă, Ghedeon Popa. „Este îngrădit dreptul proprietarului de a face ceea ce doreşte. Nu e corect. În asociaţie am şi persoane care îşi permit o centrală termică şi nu e normal ca ANRSC să interzică acest lucru“, a încheiat Ghedeon Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII