10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSpitalul de Urgenţă, păgubit cu 4 miliarde

Spitalul de Urgenţă, păgubit cu 4 miliarde

Pagubă de peste patru miliarde de lei vechi din neglijenţă. Aceasta este concluzia raportului de control pe 2006 la Spitalul de Urgenţă Craiova. Banii au fost pierduţi pentru că juriştii spitalului nu s-au obosit să recupereze pagubele în termenul legal de prescripţie.

Controlorii financiari ai Camerei de Conturi Dolj au finalizat recent verificările la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde au analizat activitatea pe anul 2006. Primul aspect consemnat se leagă de un caz mai vechi, descoperit tot de Camera de Conturi Dolj, în urmă cu câţiva ani. În timpul verificărilor actelor contabile, controlorii constataseră că din depozitul de alimente lipseau nejustificat câteva tone de carne de pui. La acea vreme, prejudiciul a fost estimat la circa 700 de milioane de lei vechi, iar gestionarul depozitului, Silviu Preda, a fost trimis în instanţă. Judecătorii au decis că fapta nu este penală, însă l-au obligat pe gestionar la plata a circa jumătate de miliard de lei vechi în contul pagubelor. Sentinţa nu a fost pusă în executare, după cum consemnează raportul. Jurista nu se dusese să ia sentinţa nici la şase luni de la pronunţare. Plecând de la acest caz, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a efectuat şi ea un control de amploare în ceea ce priveşte alimentele, pe o perioadă anterioară de trei ani. Concluziile au fost că unitatea a fost prejudiciată cu circa 2,1 miliarde de lei vechi, pentru că lipsa unor importante cantităţi de alimente nu putea fi justificată. Cu toate acestea, juriştii spitalului nu au recuperat banii până în 2006, la data controlului, când expirase  termenul de prescripţie de trei ani pentru sumele respective. Silviu Preda, gestionarul căruia i se imputaseră banii, spune că toată afacerea a fost o cacealma. „Eu nu am lucrat cu bani, am fost doar acarul Păun. Mai aveau să-mi pună spitalul în spate. Mi-au făcut dosar penal, iar cei de la Parchet au zâmbit când au auzit de caz. Au zis că nu cred că am putut să fac totul singur. Dacă mai aveam pe cineva în spate, era credibil“, a afirmat Preda.

Alte două miliarde pe apa sâmbetei

Cazul relatat nu este singurul în care angajaţii spitalului au dat dovadă de comoditate. Altul se referă la cheltuielile făcute de spital cu pacienţii internaţi în urma unor agresiuni. Prejudiciul se ridică la 2,1 miliarde de lei vechi. Controlorii spun că sunt frecvente cazurile în care victimele agresiunilor necesită internare, însă nu au asigurare medicală. În aceste condiţii, pacienţii se constituie împreună cu spitalul ca parte în procesul intentat agresorilor. Aşa s-a întâmplat şi în cazurile consemnate. Deşi hotărârile judecătoreşti definitive şi irevocabile datează din 2003, acestea nu au fost executate în termenul de prescripţie de trei ani. În toate cazurile de sume prescrise, controlorii au cerut Parchetului ca banii să fie recuperaţi de la angajaţii neglijenţi.

Fier vechi la superofertă

Alt aspect semnalat se referă la modul în care spitalul a valorificat circa 72 de tone de fier, rezultat din schimbările de conducte de la subsol şi a înlocuirii ferestrelor clădirii cu geam termopan. Unitatea a vândut fierul firmei PRIMERA HOLDING SRL, obţinând 1.500 de lei vechi pe kilogram, în loc de 3.000 de lei vechi pe kilogram, aşa cum era preţul pieţei. Diferenţa de bani a fost recuperată în timpul controlului de la firma în cauză.

Calangiu: „Aşa e legea!“

Referitor la aspectele semnalate, actualul director al Spitalului de Urgenţă Craiova, Cristina Calangiu, a afirmat: „Unele dintre persoanele vizate de control mai lucrează la noi. Noi am fost obligaţi să semnăm procesele-verbale de predare-primire când s-a schimbat conducerea spitalului, dar debitele nu le-am primit. Eu, personal, nu pot să fac nimic. Aşa e legea. Şeful de la aprovizionare, Liviu Glăvan, şi-a dat demisia de curând. În privinţa licitaţiei cu fier vechi, s-a ajuns la preţul de 1.500 de lei pe kilogram deoarece era a treia licitaţie, iar preţul scade la jumătate. A fost un viciu de formă. Se pare că trebuia să organizăm două licitaţii, una de vânzare şi una de manoperă, adică tăierea fierului şi curăţarea lui. Pentru aceasta din urmă ar fi trebuit ca noi să plătim firmei care se ocupa de acest lucru“. În ceea ce priveşte pagubele de la magazia de alimente, trebuie spus că gestionarul Silviu Preda, care lucra aici din 1993, a părăsit unitatea şi s-a angajat la Spitalul Municipal nr. 2 „Filantropia“. „Lucrează la noi, la Secţia de pediatrie, însă nu pe funcţia care a fost înainte, de gestionar, ci ca brancardier“, a spus directorul unităţii, Mihai Coman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII