21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriArpechim a scăzut cotaţiile Petrom şi Oltchim

Arpechim a scăzut cotaţiile Petrom şi Oltchim

Închiderea rafinăriei Arpechim a influenţat negativ cotaţiile Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Petrom la BVB. Sectorul bancar şi cel al societăţilor de investiţii financiare au fost în creştere săptămâna trecută.

Valoarea tranzacţionată săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este de 158,5 milioane de lei, în scădere cu 51% faţă de săptămâna precedentă, ponderea tranzacţiilor din sectorul petrolier fiind în creştere.
Tranzacţiile cu acţiuni au scăzut în săptămâna analizată. Indicii pieţei au înregistrat fluctuaţii minore faţă de finalul şedinţei de vineri. Doar BET-FI a avut o evoluţie semnificativă, cu o creştere săptămânală de 1,43%.
„Săptămâna a înregistrat o lichiditate foarte scăzută şi a fost dominată de ştiri nefavorabile, cum ar fi cea a închiderii temporare a rafinăriei Arpechim, care a afectat cotaţia Petrom şi Oltchim, sau cea a contestării în instanţă de către un acţionar a majorării de capital de la SIF 3 Transilvania, aceasta din urmă având însă un efect invers asupra cotaţiei emitentului“, a precizat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.

Efectul Arpechim

Piaţa a înregistrat tranzacţii foarte reduse, specifice lunilor de vară, ponderea tranzacţiilor cu titluri SIF continuând să fie mult mai mică decât media începutului de an. Totuşi, acestea au evoluat pozitiv.
Surprize plăcute au apărut din partea companiilor din sectorul bancar, care au continuat să crească, stabilind noi maxime istorice, dar şi din partea SSIF Broker Cluj, unde, de asemenea, avem noi maxime datorate aşteptării de rezultate financiare pozitive. Închiderea Arpechim, în urma somaţiilor Gărzii de Mediu, este de natură să afecteze activităţile Oltchim Râmnicu Vâlcea şi Petrom, aceşti emitenţi ocupând poziţiile a doua şi a treia în topul celor mai însemnate scăderi săptămânale, cu -5,04%, respectiv – 4,67% . Dacă Oltchim venea după un nou maxim istoric, la Petrom această scădere retestează minimul local de 0,5 lei/titlu, minim peste care compania a rezistat cu succes, deocamdată. Pentru săptămâna aceasta, analiştii se aşteaptă la o revenire a lichidităţii pe piaţă o dată cu intrarea în conturile acţionarilor a dividendelor de la SIF-uri.

Material realizat în colaborare cu Intercapital Invest Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS