8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele flexibile îi avantajează pe bogaţi

Creditele flexibile îi avantajează pe bogaţi

După apariţia noilor norme ale Băncii Naţionale a României (BNR), produsele de creditare flexibile ale băncilor comerciale s-au lăsat mult timp aşteptate. Acum, valoarea lor depinde de coşul zilnic.

Chiar dacă au apărut o serie de zvonuri şi de acuze la adresa BNR, care nu-şi dădea acordul asupra normelor interne de creditare propuse bănci, luna aceasta, în piaţă există deja două unităţi bancare care acordă credite fără avans şi cu un grad de îndatorare dublu faţă de cel impus până acum de BNR. Prin validarea de către BNR a noilor norme de creditare propuse, începând din 14 mai, Alpha Bank România a redus avansul minim solicitat la acordarea creditelor imobiliare/ipotecare Alpha Housing de la 25% la 15% (cu posibilitatea de a fi redus şi mai mult, în funcţie de valoarea tranzacţiei şi a garanţiilor imobiliare). În plus, a crescut gradul de îndatorare până la 65%, indiferent de tipul creditului solicitat.

BRD va avea credite flexibile începând cu 1 iunie

Cea de-a doua unitate bancară ce a primit acordul BNR de a aplica propriile criterii pentru acordarea de împrumuturi populaţiei este BRD – Groupe Société Générale. Aceasta va aplica noile norme de creditare începând de la 1 iunie. „Noile condiţii generale de creditare ale BRD prevăd aplicarea unui nivel maxim al gradului de îndatorare acceptat de 70% pentru toate tipurile de credite. Acestea vor putea fi contractate şi fără avans, însă în condiţii mai restrictive de acoperire a riscului“, se arată într-un comunicat emis de BRD.

„Supracreditarea nu e o soluţie“

Aşa cum era de aşteptat, în momentul stabilirii limitei de îndatorare, băncile au fost destul de prudente. Cu toate că au fost aşteptate cu mult interes şi par destul de puţin restrictive, împrumuturile flexibile vin în special în întâmpinarea solicitanţilor de credite cu venituri ridicate. Acest lucru se datorează faptului că băncile au ţinut cont de solicitarea BNR de a lua în calcul un nivel al cheltuielilor de subzistenţă asimilate coşului minim lunar în valoare de 735 de lei pentru o familie de trei persoane (245 de lei pe persoană deductibili din venitul net). „Nu ne-au venit încă toate reglementările. Supracreditarea nu e o soluţie pentru că ar genera o serie de probleme atât băncii, care trebuie să recupereze banii, cât şi împrumutatului, care trebuie să se achite“, au explicat surse autorizate din BRD Group Craiova. Potrivit acestora, cu toate că noile norme prevăd aplicarea unui nivel maxim de creditare de 70%, pentru a se atinge acest prag, cei 245 de lei (cheluielile de subzistenţă) trebuie să reprezinte restul de 30% din salariu. Altfel spus, cei care au un venit net mai mic de 816 lei nu vor putea să plătească o rată lunară de 70% din venit, ci una adaptată posibilităţii lor financiare. „Nu-i poţi lua omului 300 de lei şi să-i laşi 80 să-şi achite întreţinerea şi mâncarea pentru că e ca şi cum l-ai pune să aleagă între a achita banca şi a muri de foame“, au adăugat surse din BRD.

Băncile au fost prudente

Deşi ceva mai strict, această politică a fost urmată şi de Alpha Bank. Totuşi, nu trebuie ignorat faptul că, indiferent dacă se adreseză în special persoanelor cu salarii mari şi foarte mari, suma ce poate fi împrumutată de craioveni este mult mai mare decât înainte, fapt reliefat şi de reprezentanţii Alpha Bank, exemplificând printr-un credit de nevoi personale. „Ţinând cont de gradul maxim de îndatorare – acum de 65% pentru venituri de peste 1.500 de euro (echivalent lei) şi 55% pentru toţi ceilalţi solicitanţi, clientul al cărui venit net pe familie este de 5.250 de lei se va putea îndatora lunar (rata lunara maximă) cu suma de 2.935 de lei – aproape dublu – în comparaţie cu o rată lunară maximă de 1.575 de lei acceptată până acum“, se arată în comunicatul emis de Alpha Bank.

Un salariu mediu vă permite cumpărarea unui apartament

Acest lucru este evident făcând un calcul matematic în cazul unui credit imobiliar-ipotecar contractat pe o perioadă maximă de 30 de ani, fără avans. La un salariu net de 816 lei, în aceste condiţii de creditare, craiovenii pot primi un credit ce poate varia între aproximativ 160.000 de lei şi peste 200.000 de lei (peste 60.000 de euro).

BNR plănuieşte limitarea gradului de îndatorare la 65%

Chiar dacă în cazul BRD – Groupe Société Générale, BNR a aprobat un nivel maximum de creditare de 70%, potrivit NewsIn, Banca Naţională doreşte să limiteze gradul de îndatorare a clienţilor, pentru întreg sistemul bancar, la un nivel de 65%.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS