17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreselecţia angajaţilor pentru străinătate continuă

Preselecţia angajaţilor pentru străinătate continuă

Ofertele de locuri de muncă în domeniul agricol în străinătate este în continuă creştere. Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă (OMFM) a prelungit acţiunea de înscriere în banca de date pentru acest domeniu.

Persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani care doresc să lucreze în domeniul agricol în străinătate se pot înscrie în baza de date a OMFM pe tot parcursul lunii mai (iniţial, acţiunea de înscriere urma să aibă loc doar pe parcursul lunii aprilie).
Potrivit unui comunicat emis săptămâna trecută de OMFM, prelungirea termenului se datorează numărului mare de oferte de muncă primite din partea angajatorilor străini. Activitatea desfăşurată este de cules/recoltat legume/fructe, iar contractele sunt pentru perioade cuprinse între şase şi nouă luni.

Continuă şi acţiunea de preselectare pentru angajaţi în Germania

OMFM a prelungit şi acţiunea de preselectare a solicitanţilor de locuri de muncă în Germania (lucrători oaspeţi) în domeniile construcţii maşini şi medical-ortopedie. Dacă iniţial cei interesaţi de aceste posturi puteau să-şi depună dosarele în perioada 27 martie – 20 aprilie, termenul final s-a prelungit până la sfârşitul lunii mai. Potrivit www.omfm.ro, contractele de muncă sunt pe o perioadă de 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu şase luni.
Pentru lucrător în domeniul construcţii maşini se pot prezenta numai persoanele care au diplomă de calificare pentru meseriile de frezor şi strungar. Acestea trebuie să aibă vârsta maximă de 40 de ani, să cunoască bine limba germană şi să aibă o vechime de minimum doi ani în activitate, dovedită prin cartea de muncă şi/sau adeverinţă de muncă, imediat anterior anului 2007.
În ceea ce priveşte domeniul medical-ortopedie, potrivit comunicatului emis de OMFM, la preselecţie se pot prezenta asistente medicale (cu experienţă în chirurgia articulaţiilor ortopedice, medicină sportivă sau chiroterapie). Ca şi în cazul lucrătorilor din domeniul construcţii maşini, acestea trebuie să aibă cunoştinţe bune de limba germană, vârsta maximă 40 de ani. În plus, trebuie să aibă o vechime de minimum doi ani în activitate, dovedită prin cartea de muncă şi/sau adeverinţă de muncă, imediat anterior anului 2007.

Ce conţine dosarul de înscriere

În ambele cazuri, dosarele de înscriere trebuie să conţină copie BI/CI şi paşaport, CV în limba română (tipizat OMFM), precum şi copii legalizate de pe certificatul de absolvire şi cel de calificare (pentru Germania certificatele trebuie traduse în limba germană, efectuată de un traducător autorizat) sau dovada din care să rezulte experienţa în domeniul respectiv. Mai trebuie şi o copiere legalizată de pe cartea de muncă – toate paginile scrise (pentru locurile de muncă în Germania, aceasta trebuie şi tradusă în limba germană, de un traducător autorizat), la care se adaugă certificat de sănătate, cazierul judiciar în original, care să ateste că solicitantul nu are antecedente penale (termen de valabilitate şase luni), şi două declaraţii pe proprie răspundere, autentificate la notar. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS