Economia va merge ca unsă

Autori


Institutul Naţional de Statistică (INS) a emis ieri un comunicat de presă privind tendinţele evoluţiei a patru sectoare economice în perioada aprilie – iunie 2007. Estimările INS indică o creştere a activităţii economice a industriei prelucrătoare, construcţiilor, comerţului cu amănuntul, precum şi menţinerea trendului pozitiv în sectorul de servicii.

Estimările din luna aprilie 2007 evidenţiază menţinerea unei tendinţe pozitive pentru volumul de producţie din industria prelucrătoare în trimestrul II. Se estimează o creştere a soldului conjunctural de 23% şi un plus de 20% în cazul contractelor şi comenzilor. Estimarea volumului de produse finite destinate exportului se înscrie pe aceeaşi linie pozitivă, în creştere cu zece puncte procentuale. Managerii întreprinderilor din industria prelucrătoare apreciază şi o uşoară creştere a competitivităţii produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene. Mai mult de trei sferturi din opiniile exprimate indică stabilitatea numărului de angajaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea vor înregistra o creştere comparabilă cu luna anterioară (sold conjunctural +18%). Conform estimărilor din această lună, activitatea în domeniul construcţiilor pe următoarele trei luni are o tendinţă ascendentă a volumului producţiei, corelată cu numărul de contracte şi comenzi. De asemenea, se prevede o creştere a preţului lucrărilor de construcţii, potrivit comunicatului INS.

Comerţul cu amănuntul şi serviciile


Managerii societăţilor comerciale estimează pentru al doilea trimestru al anului o tendinţă pozitivă a situaţiei economice, tendinţă susţinută de vânzările în creştere, cât şi de sporirea numărului de comenzi către furnizorii de mărfuri (un plus de 27% la soldul conjunctural). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din sectorul comerţului cu amănuntul. Preţurile vor fi în creştere, chiar într-un ritm mai accelerat decât până acum, spun 68% din părerile exprimate. În sectorul serviciilor, situaţia economică de până acum a fost evaluată ca fiind bună. Pe primul loc în aprecierea cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mici, care au înregistrat o creştere de 27 de procente, urmate de întreprinderile mari, cu cel puţin 500 de salariaţi, la care soldul conjunctural este +26%.  Conform estimărilor, cifra de afaceri din sectorul serviciilor îşi va menţine trendul ascendent, valabil şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, dar şi preţurile. Acestea vor înregistra o creştere de 29% în această perioadă a anului.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Dan Rotariu said:

    La comanda lui Tariceanu INSSE a venit cu un comunicat mai mult politic ca sa dea un semnal ca in Romania economia e OK insa comunicatul a focalizat doar pe partile estmat cu trend pozitiv, uitand ca alianta DA a semnat cu UE ca exporturile de alimente din Romania sa fie prohibite in 2007. Atentie e vorba de toate fabricile care produc alimente si nu una sau noua care nu ar fi corespuns normelor. Iata cum cresterea unor sectoare nu poate sa determine un plus pe ansamblu economiei, iata cum Romania condusa de Nicolae Ceausescu si PCR putea sa exporte alimente in UE in timp ce astazi UE isi bate joc de o Romanie prost condusa. Apropos anul acesta dam mai mult decat primim in relatia cu Uniunea, parca am avea o relatie cu alta uniune in anii 50-60, baremi atunci plateam datorii de razboi.

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 aprilie 2007

Actualitate

» Fotbal: Universitatea a câştigat meciul cu FC Naţional
» România, gazdă NATO
» Angajaţi sănătoşi – o afacere sănătoasă
» Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova
» Grave nereguli la delimitarea secţiilor de votare
» Habarniştii cu pancarte
» Fotbal: FC Caracal a învins pe Poli II Timişoara

Local

» Accident grav în Craiova
» Focar de infecţie la dermatologie
» Medicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?
» Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi
» Un oltean în vârf de munte
» Sărăcia – un obstacol în drumul copiilor
» De la serviciu la spital
» Recidivist cu un palmares bogat
» Preşedintele Baroului Constituţional, pus sub acuzare
» Haita de la Norocel sperie Îngeraşii

Dolj

» Scurte ştirii

Gorj

» Săcelu, agonia unui trecut istoric
» Martori amnezici în procesul lui Mischie

Sport

» Misiune uşoară
» Turneul semifinal s-a amânat cu trei săptămâni
» UCM Reşiţa vrea să păstreze trofeul în România
» Galacticele au primit tricourile de campioane
» Un punct pentru salvare
» Parângul Sadu i-a jumulit pe vulturi
» Espanyol, la un pas de finală
» Fetele, premiate cu 10.000 de lei
» Primă de salvare pentru juveţi
» Bilete mai scumpe la Peluza Sud
» Pandurii, fără opt jucători
» Mititelu, banii înapoi!
» Misiune uşoară

Bani & Afaceri

» Privatizare cu prelungiri la AVIOANE
» Craiovenii promovează sistemele europene de management
» Economia va merge ca unsă
» AGA cu repetiţie la SIF Oltenia

Magazin

» HOROSCOP
» Picătura de cunoaştere
» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Utile Craiova
» Ia TE UITĂ
» Bancul zilei
» Scurte ştirii
» Shopping la vecini
» Pijama party, o incursiune în trecut

Opinii

» Văcăroiu

Top