12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia va merge ca unsă

Economia va merge ca unsă

Institutul Naţional de Statistică (INS) a emis ieri un comunicat de presă privind tendinţele evoluţiei a patru sectoare economice în perioada aprilie – iunie 2007. Estimările INS indică o creştere a activităţii economice a industriei prelucrătoare, construcţiilor, comerţului cu amănuntul, precum şi menţinerea trendului pozitiv în sectorul de servicii.

Estimările din luna aprilie 2007 evidenţiază menţinerea unei tendinţe pozitive pentru volumul de producţie din industria prelucrătoare în trimestrul II. Se estimează o creştere a soldului conjunctural de 23% şi un plus de 20% în cazul contractelor şi comenzilor. Estimarea volumului de produse finite destinate exportului se înscrie pe aceeaşi linie pozitivă, în creştere cu zece puncte procentuale. Managerii întreprinderilor din industria prelucrătoare apreciază şi o uşoară creştere a competitivităţii produselor româneşti pe piaţa Uniunii Europene. Mai mult de trei sferturi din opiniile exprimate indică stabilitatea numărului de angajaţi, iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea vor înregistra o creştere comparabilă cu luna anterioară (sold conjunctural +18%). Conform estimărilor din această lună, activitatea în domeniul construcţiilor pe următoarele trei luni are o tendinţă ascendentă a volumului producţiei, corelată cu numărul de contracte şi comenzi. De asemenea, se prevede o creştere a preţului lucrărilor de construcţii, potrivit comunicatului INS.

Comerţul cu amănuntul şi serviciile

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru al doilea trimestru al anului o tendinţă pozitivă a situaţiei economice, tendinţă susţinută de vânzările în creştere, cât şi de sporirea numărului de comenzi către furnizorii de mărfuri (un plus de 27% la soldul conjunctural). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din sectorul comerţului cu amănuntul. Preţurile vor fi în creştere, chiar într-un ritm mai accelerat decât până acum, spun 68% din părerile exprimate. În sectorul serviciilor, situaţia economică de până acum a fost evaluată ca fiind bună. Pe primul loc în aprecierea cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mici, care au înregistrat o creştere de 27 de procente, urmate de întreprinderile mari, cu cel puţin 500 de salariaţi, la care soldul conjunctural este +26%.  Conform estimărilor, cifra de afaceri din sectorul serviciilor îşi va menţine trendul ascendent, valabil şi în ceea ce priveşte numărul de salariaţi, dar şi preţurile. Acestea vor înregistra o creştere de 29% în această perioadă a anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU