Craiovenii promovează sistemele europene de management

Autori


Pentru a face faţă, firmele trebuie să respecte standardele impuse de piaţa comunitară. Potrivit specialiştilor, până în prezent, mai puţin de jumătate din firmele mici din Craiova au implementat sisteme de management conforme cu standardele UE.

Începând din acest an, indiferent că vorbim de instituţii publice, de administraţie publică, educaţie, industrie, sănătate sau orice alt domeniu economico-social, toate trebuie să se ridice treptat la nivelul celor din Uniunea Europeană. Acestea pot implementa şi pot primi certificare pentru mai multe sisteme de management – sistem de management al calităţii (SMC), de mediu (SMM), de sănătate şi securitate ocupaţională (OHSAS) şi de siguranţa alimentară (HACCP). „Spre deosebire de sistemul de siguranţa alimentelor, care va fi obligatoriu, sunt facultative. Sunt însă pentru a promova producţia de calitate şi pentru a proteja mediul“, a declarat Alexandru Daviţoiu, director certificare în cadrul Asociaţiei „Mişcarea Română pentru Calitate“ (MRC), asociaţie ce şi-a propus promovarea calităţii. Potrivit acestuia, aproape toate firmele mari din Craiova au implementat măcar unul dintre sistemele de management. „Peste 95% din firmele mari din Craiova sunt deja certificate. În ceea ce priveşte firmele mici – de până-n zece oameni – vorbim de  doar 40-50%“, a adăugat Daviţoiu.

Numai prin calitate vom putea face paşii pe care-i vrem

Potrivit specialiştilor, implementarea acestor sisteme de management îi va proteja atât pe beneficiari, cât şi pe cei din jur şi va ajuta astfel firmele să facă faţă concurenţei pe piaţa europeană. „Un sistem de management al calităţii nu asigură neapărat câştigarea unei competiţii, dar lipsa lui poate contribui la pierderea unei competiţii“, a declarat Mihail Mangra, vicepreşedinte ştiinţific al MRC, la inaugurarea oficială a noului sediu al asociaţiei. Afirmaţia a fost susţinută şi de viceprimarul Craiovei, Gheorghe Nedelescu. „Sunt un susţinător al calităţii pentru că numai astfel vom putea face paşii pe care-i vrem“, a declarat Nedelescu.

„Suntem în stadiu incipient al unei noi etape, aceea a cunoşterii“


Mişcarea Română pentru Calitate (MRC), înfiinţată în anul 1990, este o organizaţie profesională nonprofit, recunoscută de Guvernul României. Începând de ieri, MRC are un nou sediu, situat pe strada Gheorghe Bibescu nr.1. „Mişcarea Română pentru Calitate şi-a propus promovarea calităţii. În acest context, rolul nostru este de a informa mediul de afaceri asupra cerinţelor UE pentru a implementa firmele pe piaţa unică europeană“, a explicat Mihail Mangra.

Potrivit acestuia, în cadrul Asociaţiei MRC s-au înfiinţat două organisme – unul de formare continuă în domeniul calităţii, care certifică personal pentru domeniile de competenţă, precum manager sistem sau auditor în domeniile calitatea mediului, sănătate şi securitate ocupaţională, respectiv siguranţa alimentelor, precum şi unul de certificare a sistemelor SMC, SMM, OHSAS şi HACCP.

„Suntem în stadiu incipient al unei noi etape, aceea a cunoaşterii. În cadrul acestei societăţi, singura atitudine ce nu se învecheşte este de a învăţa“, a explicat Mangra.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 28 aprilie 2007

Actualitate

» Fotbal: Universitatea a câştigat meciul cu FC Naţional
» România, gazdă NATO
» Angajaţi sănătoşi – o afacere sănătoasă
» Ruşii nu îndeplinesc condiţiile pentru cumpărarea Daewoo Craiova
» Grave nereguli la delimitarea secţiilor de votare
» Habarniştii cu pancarte
» Fotbal: FC Caracal a învins pe Poli II Timişoara

Local

» Accident grav în Craiova
» Focar de infecţie la dermatologie
» Medicamentele pentru cancer, afacere pe banii statului?
» Ofertă săracă de locuri în şcoli şi facultăţi
» Un oltean în vârf de munte
» Sărăcia – un obstacol în drumul copiilor
» De la serviciu la spital
» Recidivist cu un palmares bogat
» Preşedintele Baroului Constituţional, pus sub acuzare
» Haita de la Norocel sperie Îngeraşii

Dolj

» Scurte ştirii

Gorj

» Săcelu, agonia unui trecut istoric
» Martori amnezici în procesul lui Mischie

Sport

» Misiune uşoară
» Turneul semifinal s-a amânat cu trei săptămâni
» UCM Reşiţa vrea să păstreze trofeul în România
» Galacticele au primit tricourile de campioane
» Un punct pentru salvare
» Parângul Sadu i-a jumulit pe vulturi
» Espanyol, la un pas de finală
» Fetele, premiate cu 10.000 de lei
» Primă de salvare pentru juveţi
» Bilete mai scumpe la Peluza Sud
» Pandurii, fără opt jucători
» Mititelu, banii înapoi!
» Misiune uşoară

Bani & Afaceri

» Privatizare cu prelungiri la AVIOANE
» Craiovenii promovează sistemele europene de management
» Economia va merge ca unsă
» AGA cu repetiţie la SIF Oltenia

Magazin

» HOROSCOP
» Picătura de cunoaştere
» Fereşte-te de radar!
» Apariţie editorială
» Utile Craiova
» Ia TE UITĂ
» Bancul zilei
» Scurte ştirii
» Shopping la vecini
» Pijama party, o incursiune în trecut

Opinii

» Văcăroiu

Top