18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuro aduce câştiguri debitorilor

Euro aduce câştiguri debitorilor

Craiovenii care au riscat şi s-au împrumutat în euro şi dolari au numai de câştigat. Cuantificat, câştigul este şi de 17% din rată şi rezultă din diferenţa de curs şi nu numai.

Euro şi dolarul şi-au menţinut, în ultima perioadă, o tendinţă de scădere faţă de leu. Moneda naţională s-a apreciat, în raport cu euro, la maximul ultimilor ani. Potrivit NewsIn, citat de www.curs-valutar.ro, cursul afişat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) arăta o apreciere a monedei naţionale cu 0,02% faţă de euro, de la 3,3306 lei/euro, cât era marţi, la 3,3298 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 2 decembrie 2002.
Nici dolarul n-a stat mai bine comparativ cu raportul leu-euro. Miercuri, leul s-a apreciat până la cea mai înaltă cotaţie a ultimilor şase ani şi jumătate, BNR afişând un curs oficial de 2,4469 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 0,56% a leului faţă de nivelul dolarului din ziua precedentă. Cotaţia leu/dolar nu a mai atins nivelul de 2,446 din octombrie 2000, când BNR a afişat un curs de 24.461 de lei vechi. Analiştii NewsIn apreciază acest nivel ca fiind efect atât al întăririi monedei naţionale faţă de euro, cât şi al deprecierii dolarului pe pieţele internaţionale.

Câştigul poate depăşi 17% din rată

Cum era de aşteptat, ca efect al deprecierii euro/dolar, optica românilor pe termen lung este schimbată, pe fondul aprecierii reale a monedei naţionale. Astfel, cu toate că nici un specialist nu poate garanta 100% când vine vorba de stabilirea monedei de împrumut, sfatul bancherilor era să ne împrumutăm în moneda în care suntem remuneraţi. „Suma pe care o au de plată craiovenii ce s-au împrumutat în valută este din ce în ce mai mică. O persoană care a contractat un credit în euro atunci când euro era cotat la 3,9 lei, câştigă acum17% din rată“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Altfel spus, cei care aveau o rată de 200 de euro plătesc cu aproximativ 110 lei mai puţin. „Dacă stai să cumulezi cu diferenţa de dobândă existentă între dobânda la creditul în lei şi cea la creditul în valută, câştigul este mai mare“, a adăugat reprezentantul Raiffeisen. Astfel, dacă-ţi asumi riscul valutar, având în vedere evoluţia apreciativă a leului, euro a devenit, potrivit analiştilor, cea mai indicată monedă pentru obţinerea unui credit.

„70-80% din craioveni se împrumută în valută“

Şi craiovenii, la rândul lor, au înţeles acest lucru. Astfel, potrivit bancherilor, majoritatea craiovenilor se împrumută în valută. „70-80% din craioveni se împrumută în valută. În lei se împrumută, în general, persoanele mai conservatoare, care nu vor să rişte“, au adăugat surse din Raiffeisen Bank. Afirmaţia este susţinută şi de reprezentanţii altor bănci din sistem. „Nu este o regulă. Cursul e impredictibil. La creditele imobiliar-ipotecare, majoritatea craiovenilor (aproximativ 90%) se împrumută în valută“, au declarat surse autorizate din BRD Group Craiova. Potrivit lor, lucrul acesta se datorează şi faptului că respectivele credite sunt contractate pe o perioadă foarte lungă de timp (până la 30 de ani) şi se preconizează că România va trece la moneda euro încă din 2012. În plus, preţul locuinţelor este în euro. „Depinde însă de destinaţia creditului. Astfel, pentru creditele de nevoi personale, doar aproximativ 25% se împrumută în valută“, au afirmat surse din BRD.

„Există o oarecare tendinţă de creştere a EURIBOR-ului faţă de anul trecut“

Indiferent de moneda către care se orientează beneficiarul creditului, riscul valutar se menţine, mai ales că dobânda la creditele în valută este variabilă. „La valută nu e dobândă fixă, ci numai variabilă. E o rezervă pe care banca şi-o asumă“, au explicat surse din BRD. În timp ce moneda euro pierde teren în faţa leului, nu este exclus ca să mai crească dobânda la creditele în moneda europeană cu câteva puncte procentuale, ca urmare a creşterii EURIBOR. „Există o oarecare tendinţă de creştere a EURIBOR-ului faţă de anul trecut. Asta nu înseamnă însă că nu mai e rentabil să te împrumuţi în valută“, au spus surse din Raiffeisen Bank.

Calculul dobânzilor practicate de bănci

Băncile calculează dobânda în funcţie de BUBOR (rata medie a dobânzii pentru împrumuturile acordate pe piaţa interbancară, comunicată de BNR), EURIBOR (rata dobânzii Euro-denominate, practicată în relaţiile interbancare de către marile bănci pentru împrumuturile Euro-denominate – este practicată de Banca Centrală Europeană) şi LIBOR (termen generic pentru media ratelor dobânzii pe care marile bănci internaţionale şi le aplică reciproc, pentru a împrumuta diverse monede), la care adaugă o anumită marjă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS