10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia doljeană duduie

Economia doljeană duduie

Indicatorii statistici ai fiscului spun că în 2006 profiturile firmelor doljene sunt în creştere faţă de anul precedent. Au crescut atât impozitul pe profit declarat, cât şi cel atras suplimentar la buget prin controale. Alte statistici spun că în cei doi ani numărul de firme a fost constant.

Potrivit datelor comparative furnizate de DGFP Dolj, impozitul suplimentar pe profit atras la bugetul de stat în 2006 a crescut faţă de 2005 cu 176%. Creşterea s-a înregistrat în preţuri comparabile, adică fără inflaţia aferentă din 2006. De asemenea, impozitele pe veniturile de natură salarială au crescut şi ele cu 705% faţă de 2005, alte impozite şi taxe cu 544%, iar accesoriile cu 162%. Potrivit lui Ioan Filipescu, director executiv adjunct al DGFP Dolj, indicatorii statistici spun că se poate vorbi despre o sensibilă creştere economică a firmelor din judeţ. „Faptul că în urma verificărilor se atrag sume suplimentare la impozitul pe profit arată că este vorba de o creştere economică generală. Pe de altă parte, este şi rezultatul creşterii numărului de verificări. De obicei, se constată neînregistrarea sau înregistrarea parţială a unor venituri ori supraevaluarea unor cheltuieli pentru a reduce profitul şi, implicit, impozitul pe profit declarat de firme. În alte cazuri se deduc cheltuieli care nu sunt deductibile. În altă ordine de idei, a crescut şi impozitul pe profit declarat de firme“, a afirmat Filipescu.
Directorul a explicat însă că fenomenul trebuie analizat în corelare cu raportul datoriilor curente ale firmelor faţă de arierate. „Ponderea veniturilor colectate din datorii curente este mai mare decât cea a celor colectate din arierate“, a mai spus Filipescu.

Număr constant e firme

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului (ORC) Dolj, în cei doi ani comparaţi numărul de firme nou-înfiinţate a fost aproximativ egal. „În 2005 şi 2006, au fost înfiinţate, în medie, 200 de societăţi pe lună. Diferenţele sunt nesemnificative“, a spus Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj. Acesta spune că numărul radierilor şi dizolvărilor anuale nu îl depăşeşte pe cel al firmelor nou-înfiinţate: „În fiecare an au fost radieri şi dizolvări de firme, dar numărul lor este mai mic decât al celor înfiinţate“. Cu alte cuvinte, numărul de firme doljene rămâne constant, însă profitul total al societăţilor este în creştere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS