12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum vin banii din flori şi iarbă verde

Cum vin banii din flori şi iarbă verde

Agricultura nu înseamnă doar cereale, iar o firmă specializată pe producţia sau comercializarea de flori ornamentale, seminţe de legume sau plante furajere poate fi o afacere profitabilă, în condiţiile unei investiţii mici sau medii.

Producţia de plante furajere, flori sau legume are nevoie de seminţe, iar o firmă care să fie intermediară între producătorii agricoli şi furnizorii de seminţe este o afacere bănoasă. Să înfiinţezi o firmă de succes pe acest profil de piaţă necesită o investiţie de aproximativ 10.000 de euro, după cum arată practica în domeniu. Mai importante sunt seriozitatea, experienţa şi calitatea produselor scoase pe piaţă. Tot practica în domeniu arată că, acum, poţi folosi un credit bancar pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale de acest tip sau pentru finanţarea afacerii. De asemenea, poţi acţiona pe piaţă nu doar în producţie, ci şi ca intermediar între un producător şi potenţialii clienţi pentru flori ornamentale, flori în ghivece sau gazon. Problemele pe care le întâmpini într-o eventuală activitate comercială în acest domeniu se leagă de găsirea unor angajaţi pregătiţi.

Flori în Craiova

Pe acest segment de piaţă s-a axat Ilie Dumitru când a înfiinţat firma MEFIM AGRO din Craiova. Conform acestuia, începutul a fost dificil, având în vedere instabilitatea preţurilor şi a pieţei din acea perioadă. Firma şi-a început activitatea în 1992, având ca profil producţia, cercetarea, importul şi comercializarea de seminţe de legume, seminţe de flori sau flori la ghivece, gazon sau seminţe de plante furajere. Cincisprezece ani mai târziu, se poate lăuda cu o cifră de afaceri de aproximativ 1,6 milioane de euro, având în prezent în jur de 40 de angajaţi.
„Am plecat de la zero. Am început cu vânzarea de legume şi fructe pe piaţa agroalimentară, apoi, din 1993, am vândut seminţe de legume şi seminţe de flori“. Dezvoltarea ulterioară a însemnat mai multe spaţii comerciale, închiriate în pieţele craiovene precum Piaţa Centrală sau cea din Valea Roşie. Ilie Dumitru spune că resursele financiare proprii nu sunt singurele pe care s-a bazat în dezvoltarea afacerii la nivelul de acum, ci a contractat şi credite bancare pentru a susţine activitatea firmei. „Acum se poate lucra cu băncile, dată fiind concurenţa de a oferi credite cu dobânzi avantajoase. În deceniul trecut, am evitat băncile din cauza instabilităţii economiei“, a explicat Dumitru.
Comerţ poate să facă toată lumea, dar specializarea pe o anumită ramură implică foarte multă cercetare, seriozitate şi oferirea unui produs de calitate. Acest tip de afaceri este unul care necesită munca şi experienţa mai multor oameni. Deoarece pretenţiile cresc într-un ritm mai rapid decât se formează angajaţii, este greu să găseşti oameni bine pregătiţi, care să poată asigura servicii şi produse de calitate. Satisfacţia clienţilor este poate cel mai important element al unei afaceri, apreciază Ilie Dumitru. De altfel, MEFIM AGRO a şi obţinut certificatul ISO 9001:2001, de management al calităţii.

Care sunt planurile e viitor

Planurile de viitor includ investiţia în deschiderea unui punct de lucru de dimensiuni mai mari. „Intenţionăm anul acesta să deschidem cel mai modern magazin de profil, care să satisfacă necesităţile clienţilor şi ale producătorilor. În 250 de metri pătraţi vom oferi spre vânzare de la seminţe de flori şi de legume, plante ornamentale, flori şi ghivece cu flori, până la instalaţii de irigat şi utilaje mici pentru prelucrarea solului“, a declarat Ilie Dumitru, menţionând că investiţia se ridică la aproximativ 300.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS