11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţia UE îşi aşteaptă beneficiarii

Subvenţia UE îşi aşteaptă beneficiarii

Cu aproximativ o lună înainte de expirarea termenului de depunere a solicitărilor pentru subvenţia pe suprafaţă de la UE, doar 66,2% din totalul fermierilor doljeni programaţi până acum s-au prezentat la sediul APIA. Aceştia reprezintă aproximativ 38% din totalul fermierilor al căror pământ e înscris în Registrul Fermelor.

Ca locuitori ai unui stat membru UE, începând din acest an, fermierii români vor primi de la Uniune sprijin financiar de aproximativ 56 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol deţinut. Acţiunea de depunere a actelor necesare obţinerii acestei sume a demarat la 1 martie, termenul-limită pentru a solicita acest drept fiind 15 mai 2007. Cu toate că mai au decât o lună la dispoziţie în acest sens, potrivit unui comunicat emis săptămâna trecută de NewsIn, la nivel naţional, doar 40% din fermieri au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). La nivel local, situaţia este însă ceva mai bună. „Până sâmbătă inclusiv, la APIA Dolj au solicitat plata pe suprafaţă aproximativ 66,2% din totalul fermierilor programaţi până la acea dată“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul APIA Dolj. Potrivit acestuia, ca suprafaţă, subvenţia a fost solicitată pentru aproximativ 156.000 de hectare, adică pentru aproximativ 44,5% din totalul suprafeţei înscrise în Registrul Fermelor. „Stăm destul de bine pentru că în totalul suprafeţei de 352.000 de hectare înscrise în Registrul Fermelor sunt şi suprafeţe neeligibile (mai mici de un hectar sau parcele cu suprafaţa mai mică de 0,3 hectare)“, a explicat Drăgancea.
Potrivit informaţiilor primite de la APIA Dolj, şi în regiunea Olteniei situaţia este asemănătoare. „Cu excepţia Gorjului, unde procentul de depunere a solicitărilor este mai mic decât în Dolj, toate celelalte judeţe din regiune (Mehedinţi, Olt, Vâlcea) sunt în aceeaşi situaţie ca şi noi“, a adăugat Drăgancea.

440 de milioane de euro pentru fermierii români

Cu toate că, potrivit reprezentanţilor APIA Dolj, în judeţ stăm destul de bine în ceea ce priveşte numărul celor care au depus solicitările pentru subvenţia UE, fermierii doljeni ar trebui să se grăbească. În caz contrar, cei care se vor hotărî să depună cererile în perioada 16 mai – 11 iunie vor fi penalizaţi cu 1% pe zi de întârziere din suma aferentă. „Dacă depun toţi cererile în timp util, o să putem atrage toţi banii. E păcat să nu putem absorbi nici măcar banii pentru care plătim“, a explicat Sergiu Drăgancea.
Anul acesta, România urmează să primească din partea UE un sprijin pentru plăţi directe la hectar în valoare de 440 de milioane de euro, suprafaţa eligibilă fiind de 8,675 milioane de hectare.

„Ar mai fi nevoie de 60 de oameni“

Pentru a maximiza absorbţia fondurilor europene, directorii sucursalelor judeţene APIA s-au întâlnit sâmbătă, 14 aprilie, cu ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. „Printre problemele identificate în cadrul acestei întâlniri se numără spaţiile neadecvate, neimplicarea primarilor în trimiterea fermierilor la centrele APIA, conform afişărilor, şi volumul imens de muncă“, a explicat Sergiu Drăgancea.
Potrivit unui comunicat de presă emis de ministerul de resort, ministrul agriculturii i-a avertizat pe directorii APIA că e nevoie de asigurarea unui flux continuu de primire a cererilor până pe 15 mai. „Transmiteţi-le colegilor dumneavoastră că, de acum încolo, săptămână are şapte zile de muncă“, a spus Decebal Traian Remeş.

Avertismentul ministrului nu pare să-i nemulţumească pe reprezentanţii instituţiei, însă aceştia recunosc că, pentru a da randament maxim, la APIA Dolj ar mai fi nevoie de 60 de oameni. „În prezent, cei 129 de angajaţi (cu director cu tot) sunt foarte puţini la volumul de muncă. Au fost zile în care angajaţii au plecat şi la ora 1.00 noaptea, în condiţiile în care lucrează de la ora 8.00. Ar mai fi nevoie de cel puţin 60 de oameni“, a afirmat directorul APIA Dolj.

Cum beneficiaţi de sprijinul UE

Fermierul trebuie să depună la APIA cererea de plată şi să prezinte documente care să arate că are deschis un cont bancar. În plus, fermierul trebuie să dispună de o suprafaţă de teren agricol de cel puţin un hectar, care să fie înscrisă în Registrul Fermelor, iar parcelele să aibă o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare. Sunt acceptate şi parcele mai mici, de cel puţin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS