24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLiga Sindicatelor Miniere are conturile blocate

Liga Sindicatelor Miniere are conturile blocate

Conturile Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului au fost blocate de Direcţia Finanţelor Publice Hunedoara din cauza datoriilor pe care le are către stat şi către Compania Naţională a Huilei, în urma pagubelor produse la ultima mineriadă din anul 1999. Preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, spune că a convenit de comun acord cu administraţia CNH ca pagubele să fie achitate eşalonat, deoarece sindicatele nu dispun de fonduri financiare, iar până în prezent au fost virate aproximativ 200.000 de lei, dar mai este de achitat încă un milion de lei.
„Nu am mai avut de unde să plătim şi ne-au fost blocate conturile. Acest lucru ne afectează, deoarece nu mai putem face nici o operaţiune financiară, în afară de a plăti salariile. Acum încercăm să găsim o modalitate de reeşalonare şi de a debloca conturile. În prezent, nu avem de unde să plătim şi numai după luna mai încercăm să achităm încă o parte“, a declarat Lacataş.
Minerii au început să achite pagubele produse la ultima mineriadă din 1999 către Compania Naţională a Huilei Petroşani în 2005, când Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului a virat în contul CNH 200.000 de lei, dar de atunci nu au mai reuşit să plătească nici un leu.
Compania Naţională a Huilei a dat în judecată Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului pe 9 martie 1999, solicitând ca, prin sentinţă judecătorească sindicatele să fie obligate la plata sumei de 3,36 milioane de lei, bani care, în opinia administraţiei Companiei de la vremea respectivă, reprezentau pagubele înregistrate pe parcursul grevei generale din perioada 4 – 22 ianuarie 1999. Tribunalul Judeţean Hunedoara, în baza raportului de expertiză, a hotărât însă ca Liga Sindicatelor Miniere să plătească despăgubiri Companiei Naţionale a Huilei în sumă de 12,26 miliarde de lei vechi şi încă 6.300 de lei cheltuieli de judecată.
Conducerea Ligii nu poate face plăţile, deoarece în conturile LSMVJ intră lunar aproximativ 50.000 de lei din cotizaţiile membrilor de sindicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS