16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInstalaţiile sanitare îţi bagă bani în buzunar

Instalaţiile sanitare îţi bagă bani în buzunar

O firmă de instalaţii sanitare poate aduce profit chiar în condiţiile unei pieţe de profil competitive. Investiţia este mică, iar creşterea pe care o înregistrează domeniul construcţiilor poate aduce un profit frumuşel.

Practica în domeniu spune că elementele necesare unei astfel de afaceri sunt reclama, atunci când eşti nou-venit pe piaţă, seriozitatea şi calitatea serviciului pe care îl prestezi. Recomandările clienţilor pe care îi ai sunt elementul cel mai important în atragerea altor lucrări. Afacerea mai necesită o echipă bună de oameni care să poată efectua lucrările la standarde ridicate. Echipamentul de lucru pentru o echipă de patru-cinci oameni costă 1.000-1.500 de euro. Mai ai nevoie de un automobil pentru deplasările echipei pe teren. Alt element necesar funcţionării afacerii este sediul. În acest caz, costurile înseamnă chiria dacă nu dispui de spaţiu. Furnizorii sunt cei care îţi pun la dispoziţie piesele şi produsele componente, fie că este vorba de instalaţii sanitare de baie, montare sau înlocuire de ţevi ale sistemului de încălzire, instalarea unor contoare de consum individual (apometre) sau centrale termice. Relaţia optimă cu furnizorii înseamnă să îţi ofere marfă de calitate la un preţ cât mai bun, astfel încât tariful pe care îl percepi pentru o lucrare să fie competitiv.

De la Cola la Avon, apoi la propria firmă

Replica Instal este o firmă prezentă cu succes pe piaţa craioveană în domeniul instalaţiilor sanitare încă din 2001. Elena Iacov, patronul şi administratorul firmei, spune că începutul a fost dificil, dar cu seriozitate şi perseverenţă a reuşit. „După mai mulţi ani ca statistician de vânzări la Coca Cola, apoi ca director de vânzări la Avon, am considerat că ar fi bine să-mi încep propria afacere. În 2001, toată lumea vorbea despre contoare de apă şi de aici mi-a venit ideea de a înfiinţa o firmă pe profilul instalaţiilor sanitare“, a declarat Elena Iacov.
Pe parcurs, firma a oferit şi alte servicii, trecând de la montarea contoarelor de apă la montarea de repartitoare, centrale termice, până la lucrări ample în parteneriat cu firme de construcţii. La patru ani de la înfiinţare, Replica Instal a reuşit să ajungă printre firmele de top pe acest profil de activitate. Firma are şapte angajaţi, iar cifra de afaceri este de aproximativ 100.000 de euro. Societatea obţine un profit net de regulă de 10%. Certificatul ISO şi autorizaţiile metrologice sunt obligatorii dacă vrei să te impui pe piaţă şi să faci faţă competiţiei. Pe lângă experienţă, în relaţia cu clienţii este necesară multă răbdare, tact astfel încât oameni să aibă încredere în serviciul pe care îl prestezi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII