8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimele de Paste, dupa posibilitati

Primele de Paste, dupa posibilitati

Salariatii incaseaza in aceasta perioada primele de Paste. Fiecare patron sau sef de institutie imparte angajatilor bani in functie de situatia financiara a unitatii.


Firmele si institutiile din Craiova isi recompenseaza angajatii de Paste dupa posibilitati si dupa negocierile purtate cu patronatele. Spre exemplu, cei mai fericiti par angajatii din administratia judeteana, deoarece aici, pe lânga bonusurile de sarbatori, s-au primit si unele drepturi salariale din urma. „La Directia de Protectie a Copilului, Consiliul Judetean Dolj si mai multe primarii din judet se iau prime cuprinse intre 500.000 si patru milioane de lei vechi. In plus, unii salariati si-au recuperat acum primele de vacanta din perioada 2003-2005, iar altii, sporul de dispozitiv, ceea ce inseamna inca trei salarii“, a precizat Ringo Damureanu, liderul sindical din administratia judeteana. La AVIOANE Craiova, sindicalistii au negociat pentru 25% din salariul mediu pe fabrica, insa recunosc ca se poate si mai bine. Liderul sindical Victor Peta a detaliat: „Prin Contractul Colectiv de Munca, noi avem negociata o prima de Paste in valoare de 25% din salariul mediu pe fabrica. Este insuficient, eu as fi vrut sa fie mai mult. Daca este posibil, si 100%. Salariatii români nu au venituri cu care sa-si faca sarbatorile asa cum trebuie“. In ceea ce priveste valoarea salariului mediu, aceasta ramâne deocamdata secreta.


Diferente insemnate


Ceva mai multi bani iau salariatii de la DAEWOO Craiova. Desi nu a fost privatizat, constructorul craiovean de automobile are contracte asigurate si isi poate permite sa dea prime mai consistente salariatilor. „Am negociat prime de Paste de 325 de lei pentru fiecare angajat, prin CCM. La renegocierea contractului colectiv, vom mai vedea. Deocamdata, suntem pe drumul privatizarii“, a precizat purtatorul de cuvânt Valeriu Gârlea.


ELECTROPUTERE Craiova, societate aflata si ea in privatizare, dar care inregistreaza pierderi financiare insemnate, nu isi permite sa dea prime decât de 1,5 milioane de lei vechi. „S-au negociat prime de 1,5 milioane de lei pentru fiecare salariat. Este vorba de un procent din salariul anterior“, a precizat Cornel Mondea, directorul general al societatii.


Desi unii spun ca au salarii de invidiat, angajatii ELECTRICA nu vor primi nici un leu de Paste pentru al doilea an consecutiv. „La noi nu se dau prime de Paste, nu s-au dat nici anul trecut. De Craciun s-au dat prime, pentru ca asa s-a negociat cu sindicatele, insa pentru Paste nu s-a negociat nimic“, a spus Liana Tataranu, purtatoarea de cuvânt a ELECTRICA Oltenia.


Potrivit unor sondaje la nivel national, angajatii bancilor, ai agentiilor de turism si cei ai firmelor din constructii vor avea cele mai mari prime. In sectorul bugetar, primele sunt mai mici. Daca unii functionari publici vor beneficia de sume cuprinse intre 500 si 1.200 de lei, cei care lucreaza in unele prefecturi si primarii nu vor primi nici un leu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS