12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTot mai multi europeni vor angajati români

Tot mai multi europeni vor angajati români

Pe masura ce trece timpul, românii primesc tot mai multe oferte de locuri de munca. Ultimele vin din partea Germaniei, Poloniei si Spaniei.


Potrivit unui comunicat emis de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), in perioada 27 martie – 20 aprilie 2007, oficiul organizeaza preselectie pentru locuri de munca in Germania (lucratori oaspeti) in domeniul medical – ortopedie si constructii de masini. Contractele sunt pe o perioada de 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu sase luni. Germanii nu vor decât muncitori calificati, astfel ca, pentru domeniul constructii masini, se pot prezenta numai persoanele care au diploma de calificare pentru meseria de frezor (cu experienta in masini cu comanda numerica) sau strungar (cu experienta in masini cu comanda numerica). Alta calificare solicitata de nemti este si aceea de asistent medical, pentru care se solicita experienta in chirurgia articulatiilor ortopedice, medicina sportiva sau chiroterapie. Alte conditii impuse de germani constau in vârsta maxima de 40 de ani, cunostinte bune de limba germana, vechime de minimum doi ani in activitate, dovedita prin cartea de munca si/sau adeverinta de munca.


Polonezii vor sudori români


Si angajatorii polonezi ne vor ca angajati. Potrivit unui comunicat emis de OMFM zilele trecute, in intervalul 29.03-27.04.2007, oficiul organizeaza inscriere in banca de date pentru sudori MAG (sudura carcase autobuze) in Polonia. OMFM a primit in acest domeniu oferte de munca din partea angajatorilor din Polonia pentru 120 de locuri de munca. Potrivit www.omfm.ro, contractele oferite sunt pentru o perioada de un an cu posibilitate de prelungire. In ceea ce priveste salariul, acesta va fi de 507,7 euro brut/luna. Se vor oferi insa: bonus lunar de pâna la 30% din salariu, 150% bonus pentru orele suplimentare efectuate in timpul zilei si 200% pentru cele efectuate noaptea sau in zilele libere. Cazarea si transportul la locul de munca sunt suportate de angajator. Conditiile ce trebuie indeplinite de potentialii beneficiari ai acestei oferte de munca sunt – vârsta de maximum 45 ani; scoala profesionala, atestare sudura MAG , cunoasterea limbii engleze/poloneze la nivel suficient.


Spaniolii vor agricultori


Spaniolii, la rândul lor, vor angajati români in domeniul agriculturii. OMFM a primit oferte de munca din partea angajatorilor spanioli pentru 1.000 de locuri de munca (pentru femei). OMFM organizeaza pe tot parcursul lunii aprilie inscriere in banca de date pentru acest domeniu. Potrivit www.omfm.ro, activitatea desfasurata este de cules/recoltat legume/fructe, iar contractele sunt pentru perioade cuprinse intre sase si noua luni. Pentru a participa la inscrierea in banca de date a oficiului, persoanele de sex feminin care doresc sa lucreze in domeniul agricol trebuie sa aiba vârsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.


Ce trebuie sa contina dosarul


Documente necesare pentru inscrierea in baza de date sunt urmatoarele: copie B.I. sau C.I. cu valabilitate de minimum sase luni, copie pasaport cu valabilitate de minimum sase luni; fisa personala (tipizat OMFM), CV in limba româna – tipizat OMFM (germanii solicita si in limba germana). La acestea se adauga copie legalizata a cartii de munca de pe toate paginile scrise (germanii solicita separat traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat), copie legalizata a certificatului de absolvire (germanii solicita si/sau copie legalizata a certificatului de absolvire si separat traducerea acestora in limba germana, efectuata de un traducator autorizat ). Mai sunt necesare certificat de sanatate (conform HGR nr. 850/2002); cazierul judiciar in original care sa ateste ca solicitantul nu are antecedente penale (termen de valabilitate sase luni), precum si declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate. In plus, dosarul solicitantului trebuie sa mai contina declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte numarul de copii minori aflati in intretinerea acestuia, autentificata la notariat; dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala/primar, din care sa rezulte ca solicitantul de locuri de munca in strainatate a notificat acestora intentia de a lucra in strainatate; doua fotografii tip pasaport.


Spaniolii mai cer calificare sau dovada din care sa rezulte experienta in domeniul agricol, iar germanii, copie legalizata a certificatului de absolvire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS