8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSantierul Naval Orsova a crescut spectaculos la BVB

Santierul Naval Orsova a crescut spectaculos la BVB

SIF Oltenia a cumparat recent actiuni la Santierul Naval Orsova. Alro Slatina revine si ea, de astazi, pe BVB. Intervalul a fost dominat de anuntarea detinerilor de peste 1% la SIF-uri.


Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat rezultate diferite la sfârsitul primului trimestru din acest an. Astfel, indicele general BET-C a incheiat trimestrul in crestere cu 10,6%, la o valoare de tranzactionare de circa un miliard de euro. BET, indicele celor mai lichide societati listate, s-a apreciat cu doar 6,17%, iar societatile de investitii financiare (SIF) s-au depreciat cu circa 6%. Saptamâna trecuta s-a inregistrat o scadere a tranzactiilor cu 17%, aceasta totalizând 234,6 milioane de lei. Media zilnica a scazut pâna la valoarea de 47 de milioane de lei, in conditiile in care piata Deal a inregistrat schimburi importante. Societatile de investitii financiare au ramas cele mai lichide titluri de la BVB, chiar daca in saptamâna analizata volume de tranzactionare mai ridicate s-au inregistrat si in sectorul bancar. Dupa cresterea de peste 8,5% din saptamâna anterioara, SIF-urile au suferit o usoara corectie de 0,4%. Investitorii au avut emotii urmarind mai mult agenda comisiilor specializate din Senat, referitoare la proiectul de ridicare a pragului maxim de detinere de la 1% la 5%, initiat de senatorul Ionut Popescu. Pâna la aprobarea proiectului insa, au aparut tot mai multi investitori care au raportat ca detin concertat mai mult de 1%. Asa esta cazul Bancii Transilvania si Ampelus Holding Ltd, cu detineri de peste 7,9% si respectiv 4,6% din numarul total al actiunilor SIF Banat Crisana. La SIF Oltenia, doar Catalin Chelu si fondul Julius Baer Inv. au raportat 1,87%, respectiv 1,63%.


„In saptamâna care urmeaza, ne asteptam la o volatilitate ridicata pe segmentul SIF, cu posibilitatea continuarii unei evolutii pozitive“, a precizat Nicu Manda, broker la Intercapital Invest Craiova.


Evolutii diferite


Cei mai câstigati au fost saptamâna trecuta actionarii societatii Mechel Târgoviste, cotatia acestui emitent urcând cu 42,54%, urmati de cei ai Santierului Naval Orsova – cu 25% si cei de la Zimtub Zimnicea – cu o crestere de 24,64%. Cel mai mult au scazut titlurile Turism Baile Felix, care au pierdut 13,04%, si cele ale Bermas Suceava – cu o depreciere de 8,02%.


Titlurile producatorului de piese auto Altur Slatina au crescut cu 16,18% dupa ce SIF Oltenia a anuntat ca intentioneaza sa isi reduca participatia la companie in favoarea unui investitor strategic, vânzând peste noua milioane de actiuni la pretul mediu de 0,23 de lei. Oltchim Râmnicu Vâlcea a incheiat saptamâna in crestere cu 1,02%, dupa publicarea comunicatului conform caruia producatorul din industria chimica estimeaza pentru 2007 un profit brut de 13 milioane de lei, in crestere cu 17,5% fata de 2006. In ceea ce priveste societatea Alro Slatina, aceasta va reveni la tranzactionare incepând cu 2 aprilie, dupa o perioada de sase luni de suspendare.


Material realizat in colaborare cu Intercapital Invest Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS