5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDonati un televizor pentru linistea UE!

Donati un televizor pentru linistea UE!

România trebuie sa colecteze anual 88.000 de tone de deseuri electronice si electrocasnice, pentru ca altfel risca sa fie amendata de UE. Media este de patru kilograme de deseuri pe cap de locuitor, o cifra greu de atins.


Fiecare român va fi nevoit ca din acest an sa duca la punctele speciale de colectare patru kilograme de deseuri de produse electronice si electrocasnice (DEE). Prin angajamentele luate fata de UE, tara noastra trebuie sa colecteze anual 88.000 de tone de astfel de deseuri. In caz contrar, risca sa primeasca amenzi din partea Comisiei Europene. Daca amenda va fi platita din bugetul public, nu acelasi lucru se va intâmpla cu taxa verde pentru colectarea si reciclarea deseurilor, pe care o va suporta din buzunar fiecare cumparator. De la sfârsitul lunii aprilie, la cumpararea fiecarui produs IT&C clientii vor achita in plus sapte lei in contul acestei taxe. Costurile pentru electrocasnice nu au fost stabilite inca, insa se estimeaza ca ele vor fi cuprinse intre 15 si 20 de euro. Cu alte cuvinte, orice produs din aceasta gama va fi mai scump cu pâna la 20 de euro.


Firmele de profil trebuie sa se inscrie intr-un registru general pentru a fi luate in evidenta, deoarece in caz contrar risca sa fie amendate. Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), in registrul producatorilor si importatorilor de electronice si electrocasnice sunt inscrise in prezent 601 firme. Dintre acestea, 468 de producatori si importatori si-au anuntat intentia sa se afilieze la organizatiile ce se vor ocupa cu colectarea si reciclarea deseurilor. In Oltenia sunt inscrisi doar 29 de producatori si importatori de asemenea echipamente, cei mai multi (19) din Dolj.


Colectarea deseurilor de acest tip se poate realiza in trei moduri: fie prin predarea echipamentului vechi la magazin in momentul achizitionarii unuia nou, fie prin predarea lor la punctul de colectare direct de catre populatie, fie prin organizarea colectarii de la populatie de operatorii de salubritate. In prezent exista trei structuri care intentioneaza sa preia responsabilitatile de colectare si reciclare ale producatorilor de electronice si electrocasnice. Prima dintre ele este ECO TIC – pentru produse IT&C – la care sunt afiliati 85 de producatori, printre care amintim: Hewlett-Packard România, LG Electronics România, Panasonic România, Philips România, XEROX România, Konica Minolta Business Solutions.


Companiile afiliate reprezinta circa 80% din piata de IT&C din România. A doua structura – CECED România – se refera la produsele albe si maro si are printre membrii fondatori pe Amica, Arctic, BSH, Candy Hoover Electrolux, Gorenje, Indesit, Philips DAP, Groupe SEB, care reprezinta 70 – 80% din piata de echipamente electrocasnice si de larg consum din tara noastra. In fine, a treia structura – RECOLAMP – priveste sursele de iluminat si are printre membrii fondatori pe Philips România, Osram, Narva si GE – care reprezinta 80 – 90% din piata de echipamente de iluminat. Pâna acum, ECO TIC este singura care a depus documentatiile necesare pentru a obtine licenta de colectare si reciclare a produselor de profil.


Greu cu colectarea


Cu toate ca numaratoarea inversa pentru colectarea acestor tipuri de deseuri a inceput, multe firme din domeniu nu vin in intâmpinarea clientilor. Una dintre modalitatile de stimulare a clientilor este acordarea unor reduceri pentru cei care aduc produsele vechi la distribuitori. In Craiova, nici marile magazine nu au asemenea oferte. „Nu stiu de asa ceva. In momentul acesta avem alte oferte“, a spus o reprezentanta a magazinului DOMO, din incinta complexului Mercur. La fel se intâmpla si la alte magazine. „Nu va pot da detalii, insa nu am vazut oferte de reduceri pentru cei care aduc produsele vechi“, a afirmat, la rândul sau, un angajat al magazinului ALTEX din incinta aceluiasi complex.


Trebuie spus ca multi români prefera sa pastreze aparatele stricate pe post de bibelouri decât sa le duca la reciclare. Atâta timp cât produsele stau in casa, nimeni nu-i poate obliga pe proprietari sa le arunce. Daca insa nu arunca produsele la punctele de reciclare si nici nu le duc la comercianti sau producatori, ci in alte locuri, risca amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 de lei. „UE ne-a stabilit si cât gunoi trebuie sa producem? Daca aparatele functioneaza inca, de ce sa le arunc? Numai ca sa dau banii pe altele noi?“, a afirmat George Roman, un craiovean suparat de ce a auzit.


Comerciantii ar trebui sa dea in magazine detalii despre cum ar trebui sa se faca reciclarea. O directiva UE ne va obliga sa reciclam patru kilograme de deseuri de electronice si electrocasnice pe cap de locuitor. Daca România nu va reusi sa atinga tinta de 88.000 de tone, risca sa fie amendata de Comisia Europeana. La o populatie de 300.000 de locuitori, Craiova ar trebui sa colecteze anual circa 1.200 de tone de astfel de deseuri.


Baza de negociere cu UE a fost 2004, anul cu cele mai mari vânzari de asemenea produse. In acea perioada insa, piata de electronice si electrocasnice era in crestere accelerata. Atunci, multi români au profitat de creditele de nevoi personale pentru a-si inlocui bunurile din casa. Ulterior, vânzarile au scazut semnificativ. In 2006, spre exemplu, s-au vândut cu 20% mai putine produse decât in anul precedent. Analistii pietei apreciaza ca este foarte posibil ca norma de patru kilograme de deseuri pe cap de locuitor sa nu fie atinsa prea curând. Potrivit unor studii, rata medie de colectare in tarile din Europa Centrala si de Est este de doar 1,2 kilograme pe cap de locuitor.


Calcul la kilogram


Iata care sunt greutatile unor electrocasnice uzuale:


Frigider: 35 – 80 de kilograme


Aragaz: 30 – 40 de kilograme


Televizor: 20 de kilograme


Masina de spalat: 50 – 85 de kilograme


Cuptor cu microunde: 10 – 15 kilograme


Imprimanta: 2 – 10 kilograme

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS