17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFermierii risca sa ramâna cu mieii netaiati

Fermierii risca sa ramâna cu mieii netaiati

In preajma Sarbatorilor Pascale mielul este in centrul atentiei. Cu toate ca mai este o saptamâna pâna la Paste, doljenii nu prea se inghesuie sa se adreseze abatoarelor autorizate. 


O mogâldeata pufoasa, blânda, cu boticul plin de lapte, care zburda in iarba – cam asta e imaginea pe care o au copiii despre mielusei. In preajma Sarbatorilor Pascale insa, aceasta perspectiva se schimba, mielul transformându-se brusc in ingredientul principal al bucatelor specifice – drob, stufat, friptura impanata si câte si mai câte bunatati – spre bucuria gurmanzilor. Inainte sa ajunga insa pe masa de Paste, mielul trebuie mai intâi sacrificat. Daca pâna mai anul trecut sacrificarea mieilor se mai facea in târg sau la marginea acestuia, ce-i drept, in centre volante de taiere, incepând de anul acesta regulile s-au schimbat. Potrivit normelor UE, pentru a evita imbolnavirea populatiei, taierea mieilor se va face in conditii mult mai stricte, in abatoare autorizate de Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Potrivit informatiilor primite de la DSV Dolj, in prezent, in judet exista trei centre autorizate in acest sens – unul in Craiova (Olas Prod), unul la Facai (Elisiria Comimpex) si unul in Bailesti.


„Cu certificatul sanitar-veterinar si cu formularul de miscare vin la noi si facem planificarea taierii“


Detinatorii de ovine care vor sa le comercializeze au posibilitatea fie sa se indrepte catre Târgul de saptamâna Romanesti, fie sa le sacrifice intr-unul dintre abatoarele autorizate si sa-si gaseasca un magazin de profil prin care sa le comercializeze. Pentru a-i sacrifica, fermierii trebuie sa instiinteze medicul veterinar din localitatea din care vin despre intentie (acesta va crotalia fiecare miel – ii va introduce un cercel special in ureche) si va elibera, pentru fiecare animal, un certificat veterinar de sanatate. Apoi, proprietarul mieilor va trebui sa solicite primariei locale eliberarea unui formular de miscare, fara de care nu se poate deplasa cu animalele in judet. „Cu certificatul sanitar-veterinar si cu formularul de miscare vin la noi si facem planificarea taierii“, a explicat Eliza Buzatu, administratorul abatorului Elisiria Comimpex. Potrivit acesteia, dupa ce se face taierea, in functie de planificare, mieii sunt refrigerati si dupa 24 de ore clientul primeste carcasele de miel pregatite pentru vânzare (cu certificat sanitar-veterinar si stampilati potrivit legii). In ceea ce priveste pielea, inainte de a alege un abator in detrimentul celuilalt ar trebui sa va interesati daca o primiti sau nu inapoi. Unele abatoare asigura chiar si transport. „Pentru cei care vor sa-i deplaseze in zona Craiovei asiguram mijloc de transport gratuit (pentru cel putin 30 de miei)“, a spus Buzatu.


„Se lasa probabil pe ultima suta de metri“


Pâna marti, doua din abatoarele din judet primisera putine comenzi in acest sens, semn ca si anul acesta comerciantii de miei se lasa pe ultima suta de metri. „Ar trebui sa se planifice cu cel putin doua-trei zile inainte. Pâna acum am planificat aproximativ 100 de miei pentru taiere. Se lasa probabil pe ultima suta de metri“, a afirmat Eliza Buzatu. Intârziatii ar putea ramâne insa cu mieii netaiati. „Putem taia cam 200-300 de miei pe zi pentru ca sacrificam si alte animale“, a adaugat Buzatu. Situatia este asemanatoare si in celelalte abatoare. „Pentru ca taiem si alte animale, vom putea primi cam 100, o suta si ceva de miei pe zi“, au declarat surse din cadrul abatorului Olas Prod. Aceleasi surse au precizat ca din acest motiv abatorul a fost nevoit sa refuze o comanda de sacrificare pentru 1.000 de miei.


Taierea in gospodarie


Desi au existat o serie de zvonuri potrivit carora persoanele care cumpara miei si vor sa-i sacrifice in gospodarie trebuie sa fie asistate de un medic veterinar, reprezentantii DSV Dolj le infirma. „Nu e adevarat. Ar fi imposibil. In aceasta perioada se vor sacrifica sute de miei zilnic. De unde atâtia veterinari?“, a spus Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS