21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCozile acapareaza institutiile statului

Cozile acapareaza institutiile statului

In aceasta saptamâna, doljenii si-au gasit o noua ocupatie – statul la coada ore in sir. Motivele sunt care mai de care mai diverse si variaza intre delasarea oamenilor si problemele sistemelor informatice de preluare a datelor.


Aglomeratie, nervi intinsi la maximum si cozi de minimum doua – trei ore, ce se intindeau de la subsol pâna la etajul al doilea al cladirii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj. Cam asta este atmosfera din ITM Dolj in penultima zi de depunere a registrelor electronice ale salariatilor. Si cum unii doljeni erau mai nerabdatori decât altii si incercau sa intre inainte, pe ici, pe colo se iscau si mici discutii, trecatoare, ce-i drept.


Aglomeratia a inceput cam de patru – cinci zile, motivul fiind termenul-limita de depunere a registrului pentru evidenta salariatilor in format electronic. Alt motiv este si acela ca, potrivit NewsIn, firma care a elaborat softul a facut ultimele modificari in urma cu trei saptamâni. Agentii economici au putut depune registrele incepând cu 12 martie. Totusi, potrivit informatiilor primite de la ITM Dolj, sistemul electronic de preluare a informatiilor a functionat cu probleme (angajatii stateau si câte patru – cinci ore fara sa faca nimic) pâna la inceputul acestei saptamâni.


Nu s-a amânat termenul de depunere a registrelor


Potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii puteau transmite aceste registre atât on line (procedura presupune ca angajatorii sa se prezinte la ITM pentru a obtine aprobarea accesului la portal – denumire utilizator si parola), cât si pe suport electronic (CD sau discheta). „Angajatii au lucrat peste program pentru a introduce toate datele – miercuri pâna la ora 2.30, iar joi pâna la ora 3.30. Avem ghisee separate pentru parole si pentru preluarea de CD-uri/dischete“, a declarat Silviu Cotiga, inspectorul-sef al ITM Dolj. Potrivit acestuia, desi au existat zvonuri printre angajatori ca s-ar prelungi termenul de depunere, ieri nu s-a primit nici o informare oficiala in acest sens.


„Am intâmpinat dificultati cu parola“


Vineri, rata de depunere a registrelor electronice era destul de scazuta. Pâna la ora prânzului, mai putin de jumatate din cele peste 25.000 de firme din judet (la care se adauga si institutiile de stat – scoli, spitale) isi exercitasera aceasta obligatie. „Pâna acum au fost depuse aproximativ 4.000 de registre. Numarul celor care au solicitat parola depaseste 8.000“, a spus Silviu Cotiga. Potrivit acestuia, exista si o serie de cazuri in care o parte din firme a trebuit sa-si refaca registrele. „Sunt si o parte care nu au stiut ce sa faca pentru ca nu au citit ghidul. Totusi, de regula, cei ce stau la coada depun pentru mai multe firme“, a adaugat Cotiga.


Afirmatia este sustinuta si de agentii economici care, din acest motiv, au fost nevoiti sa stea la mai multe cozi. „Am fost si ieri. Am venit si astazi pentru ca unele registre nu au fost completate bine. Sunt nemultumit si ca oamenii sunt indisciplinati si nu stau la rând cum trebuie“, a declarat Traian Popescu, unul dintre agentii economici prezenti ieri la ITM Dolj. Acesta nu este singurul nemultumit. „E a treia oara când vin si bat drumul din judet. Am intâmpinat dificultati cu parola. Sunt blocaje care te tin mult“, a spus Jana B., o persoana care venise cu documentatia pentru patru firme. „Dupa ce ca le dam bani, tot mai stam la coada sa le dovedim ca i-am dat. De ce nu se face o centralizare a informatiilor?“, se intreba Bogdan I., reprezentantul altei firme.


Aglomeratie si la Directia de Taxe si Impozite Craiova


Indiferent de nemultumirile pe care le au, o parte din angajatori recunosc ca s-au lasat pe ultima suta de metri. „Dureaza pentru ca totul se verifica – am inteles ca exista si erori. A fost insa si vina noastra ca am lasat pe ultima suta de metri. Am avut insa treaba“, a declarat alt angajator doljean. Din aceasta cauza, ieri, Directia de Taxe si Impozite Craiova isi astepta clientii intr-o atmosfera la fel de aglomerata. Motivul este acelasi: 31 martie este ultima zi pentru plata primei transe a impozitelor locale si taxelor pentru terenuri, cladiri si autovehicule. „Am inregistrat o oarecare afluenta de public in ultimele zile ale termenului scadent. Pâna pe 28 martie s-au incasat 235 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna 28% din totalul veniturilor pe anul 2007, iar trendul este ascendent in ceea ce priveste incasarile. De fapt, este o obisnuinta a craiovenilor de a lasa pe ultima suta de metri“, a declarat Eugen Calinoiu, directorul adjunct al Directiei de Impozite si Taxe Craiova.


Impozitele locale se platesc pâna luni inclusiv


Potrivit lui Eugen Calinoiu, pentru ca ultima zi de plata a cazut intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pâna luni, 2 aprilie. „Craiovenii vor putea plati impoziul si sâmbata (intre 9.00 – 13.00), si luni (intre 8.00 – 18.00 persoanele fizice, respectiv 8.00 – 16.00 persoanele juridice)“, a adaugat Calinoiu. Potrivit acestuia, cei care vor depune impozitul pâna pe 2 aprilie beneficiaza de o reducere de 10%. Dupa aceasta data se percep majorari de intârziere in cuantum de 0,1% pe zi de intârziere, aplicat la suma ce trebuia platita pâna la aceasta data.


Doua amânari


Potrivit HG nr. 161/2006, angajatorii erau obligati sa intocmeasca registre electronice de evidenta a salariatilor incepând de la 1 septembrie 2006. Prin HG nr. 1094/2006, guvernul a decis amânarea termenului cu patru luni. Guvernul a hotarât, prin HG nr. 53/2007, amânarea pentru a doua oara a termenului de depunere a registrelor electronice de evidenta a salariatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII