12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTVA opreste din nou la vama

TVA opreste din nou la vama

De pe 15 aprilie, firmele care importa din afara UE vor plati TVA in vama, iar cele care aduc marfuri din spatiul comunitar depun TVA garantie pâna demonstreaza ca produsele nu au ajuns in economia subterana.


Executivul a aprobat recent reintroducerea in Codul Fiscal a prevederii privind plata TVA in vama pentru importurile din statele aflate in afara spatiului UE. Potrivit noilor reglementari, incepând cu 15 aprilie toate firmele românesti care importa din afara UE vor plati TVA in vama, iar cele care fac importuri din spatiul comunitar trebuie sa depuna in vama o garantie a TVA. Pentru acestea din urma, garantia din vama se opreste pâna la prezentarea dovezii ca bunurile au fost livrate intr-un alt stat membru. Aceasta, deoarece exista pericolul ca bunurile care au scutiri sa fie plasate in economia subterana. Suma garantata va fi pastrata pâna când firma va face dovada ca marfa a parasit România si ca a platit TVA in tara de destinatie a marfii. Masura reintroducerii TVA in vama va fi aplicabila pâna pe 31 decembrie 2008 si a fost propusa pentru cresterea incasarilor bugetare si limitarea evaziunii fiscale. Oficialii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au explicat ca actualul sistem de plata a TVA a favorizat evaziunea fiscala si subevaluarea in vama in rândul firmelor mici, importatoare din afara spatiului UE, care trebuie sa plateasca trimestrial TVA la organul fiscal. Eliminarea obligatiei de a plati TVA in vama, de la 1 ianuarie 2007, le-a permis unor firme sa declare valori mai mici decât cele reale. In cele trei luni pe care le au la dispozitie pâna la declaratia trimestriala, firmele pot vinde marfa prin intermediari, de cele mai multe ori firme-fantoma care dispar in una sau doua luni si obtin preturi de zece sau chiar 15 ori mai mari decât cele declarate.


Incasari foarte mici


Pentru diminuarea evaziunii fiscale, ANAF a anuntat ca va spori controalele. Pe 25 aprilie, organele fiscale vor compara declaratiile trimestriale cu sumele din deconturile de TVA, pentru a identifica nivelul de evaziune fiscala. Totodata, firmele care nu au platit corect la buget vor fi verificate. Si inspectorii vamali considera ca necolectarea TVA in vama, coroborata cu tendinta de crestere a volumului de marfuri aduse din afara UE conduce la cresterea evaziunii fiscale.


Pâna in martie 2007, incasarile din TVA au reprezentat doar 73% din sumele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, au afirmat responsabilii in domeniu. Informatiile din teritoriu sunt edificatoare in acest sens. Potrivit informatiilor furnizate de Directia Regionala Vamala (DRV) Craiova, incasarile in primele doua luni ale anului 2007 sunt cu mult sub veniturile realizate in aceeasi perioada a anului trecut. Taxele vamale au adus anul trecut zece milioane de lei, iar in 2007 – cinci milioane de lei. TVA incasata s-a ridicat in ianuarie – februarie 2006 la circa 200 de milioane de lei, in timp ce in aceeasi perioada din 2007 au fost de doar 1,2 milioane de lei, iar accizele au fost de 1,5 milioane si 500.000 de lei in 2006, respectiv 2007. In fine, la capitolul „alte venituri“ s-au inregistrat incasari de un milion, respectiv 200.000 de lei. Directorul executiv al DRV Craiova a precizat: „De la 1 ianuarie 2007, TVA nu se mai colecteaza de autoritatea vamala. Majoritatea operatiunilor comerciale se desfasoara cu parteneri din UE, astfel incât nu se mai incaseaza drepturi vamale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS