21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensii private de miliarde de euro

Pensii private de miliarde de euro

Din acest an, primii români ar putea contribui la un fond de pensii private. Piata uriasa, care in urmatorul deceniu ar putea ajunge la aproape 20 de miliarde de euro, a stârnit deja interesul unor firme mari, care se afla in procedurile de autorizare pentru administrarea unui fond de pensii.


Românii vor putea cheltui pâna la 15% din venitul lunar impozabil pentru a contribui la un fond privat de pensii, daca proiectul legislativ aflat pe masa parlamentarilor va fi aprobat in forma actuala. Potrivit proiectului, contributia poate fi impartita intre angajat si angajator, conform contractului colectiv de munca sau protocolului incheiat cu reprezentantii angajatilor. Suma reprezentând contributiile la fondurile de pensii facultative ale angajatului este deductibila in limita valorii echivalente in lei de 200 de euro intr-un an fiscal. Aceeasi facilitate se acorda si pentru angajatori, fondurile reprezentând contributia de pâna la 200 de euro pentru fiecare angajat scazându-se din impozitul pe profit. Dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea unor conditii cumulative: participantul (barbat sau femeie) a implinit vârsta de 60 de ani, au fost platite minimum 90 de contributii lunare, activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, emise ulterior intrarii in vigoare a legii.


Persoanele in vârsta de pâna la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii, vor adera obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pentru persoanele in vârsta de pâna la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public, contributia la un fond de pensii privat ramâne facultativa.


Piata de 20 de miliarde de euro


Potrivit Ministerului Muncii, sumele gestionate de fondurile private de pensii s-ar putea ridica in urmatorii zece ani la aproximativ 20 de miliarde de euro, bani care vor putea fi investiti in titluri de stat autohtone si europene, in procent de pâna la 70% din valoarea totala a activelor fondului. Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a afirmat referitor la acest subiect ca „pensiile facultative si cele administrate privat vor face ca viitorii pensionari din România sa poata sa ajunga la peste 80% din câstigurile realizate in perioada de activitate“. Sistemul de pensii private este vazut de specialisti ca singura solutie la situatia dramatica prin care au trecut pensionarii in ultimii ani.


Statisticile spun ca dupa 1990 numarul de pensionari din România a crescut cu 80%, iar cel al contribuabililor a scazut la aproape jumatate. Daca in 1990 erau peste trei salariati care contribuiau pentru a sustine un pensionar, 13 ani mai târziu era disponibil mai putin de un angajat prin a carui contributie s-au platit drepturile unui vârstnic. Cu alocatii cifrate la 6,6% din PIB pentru sistemul de pensii, România este mult sub media europeana, care este de 12,1%.


In consecinta, solutia a fost ca tinerii de pâna la 35 de ani sa fie inclusi obligatoriu intr-un fond privat de pensii, pentru cei pâna la 45 de ani pensia privata ramânând facultativa. Constituirea fondului privat se va face din dirijarea a 2% din cei 9,5% retinuti in prezent din salariul fiecaruia. Procentajul va creste cu 0,5% in fiecare an, pâna atinge 6%.


Analistii din piata spun ca sistemul de pensii private va fi benefic nu numai pentru contribuabili, cât mai ales pentru firmele de administrare a acestor fonduri. Daca prognozele vad o piata de 20 de miliarde de euro, acelasi lucru l-au vazut si multe firme de administrare, care sunt in proceduri de autorizare in acest sens. Printre cele mentionate se numara BCR Asigurari de Viata, ING Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Asigurari, AVIVA. Alaturi de acestea se afla fondul de investitii CERTINVEST, al carui presedinte, Eugen Voicu, a precizat: „Suntem si noi interesati de piata pensiilor private. In prezent, avem negocieri cu mai multe firme si avem de luat o decizie in acest sens. Anul acesta, piata pensiilor private din România va atinge 250 de milioane de euro, iar in urmatorii trei ani se va ridica la un miliard de euro“. Conform estimarilor companiilor interesate, aproape 2,8 milioane de salariati ar putea adera la un fond de pensii private obligatorii in perioada august – noiembrie a acestui an. Societatile de administrare trebuie autorizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Ele trebuie sa dispuna de resurse financiare solide si sa nu aiba datorii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale.


Sfaturi pentru contribuabili


In ceea ce priveste folosul contribuabililor, conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro, in plata timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de 7%, in euro. Astfel, contributia totala la sfârsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani. Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.


Specialistii in domeniu ii avertizeaza pe cei care vor dori sa se inscrie in acest sistem sa aleaga cu atentie fondul la care isi depun banii, tinând cont de cel putin trei elemente principale: comisionul de administrare, nivelul de risc al investitiilor si bonitatea administratorului. Primele doua elemente vor fi publicate in prospectul schemei de pensii, prospect ce va fi inmânat fiecarui cetatean care doreste sa adere la un fond de pensii. Despre bonitatea administratorului se vor putea obtine informatii de la comisia de supraveghere.


Multi craioveni privesc deocamdata cu scepticism sistemul de pensii private. „Nu o sa ader la nici un fond privat de pensii, prefer sistemul public. O sa mor si banii vor ramâne la o societate privata. Mai bine ii folosesc acum, când am nevoie de ei“, a spus Cornel Ilie, un craiovean de 51 de ani. „Oricum, la noi o parte din contributie va merge progresiv de la stat la privati. Deci nu va trebui pentru inceput sa dam nimic in plus. Tare mi-e teama insa ca, asa cum s-a mai intâmplat pe la noi, nu stiu ce afacerist sa plece cu banii nostri cu tot“, a afirmat, la rândul sau, Victor Trandafir, un tânar de 31 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU