17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri5.000 de euro pe incompetenta sefului

5.000 de euro pe incompetenta sefului

Firmele sunt obligate din acest an sa incheie polite de raspundere sociala pentru administratori, care vor acoperi eventualele pagube produse ca urmare a unor decizii gresite. Valoarea asigurarilor poate ajunge de la câteva sute de euro la 5.000 – 10.000 de euro.


Societatile comerciale pe actiuni sunt obligate de lege sa incheie din acest an asigurari de raspundere sociala pentru administratori si managerii executivi. Cu toate ca este obligatorie, polita pe incompetenta sefului nu are mare cautare la asiguratori pentru ca atât produsul, cât si prevederile legii sunt foarte putin cunoscute. Pretul asigurarii de acest tip variaza in functie de foarte multi parametri, cei mai importanti fiind sectorul de activitate al firmei si suma asigurata.


O companie poate plati anual de la 450 la 5.000 de euro sau chiar mai mult, spun analistii din piata. Spre exemplu, o companie care activeaza in comert poate plati pentru o suma asigurata de 100.000 de euro o prima de asigurare anuala de aproximativ 5.000 de euro. In alte cazuri, pe lânga parametrii amintiti, se mai iau in calcul si limita raspunderii pe perioada asigurata, indicatorii financiari ai societatii si nivelul francizei deductibile. „Valoarea politei de asigurare pentru manageri se determina printr-un calcul destul de complex. Se tine cont, printre altele, de marimea firmei, a sumei asigurate, de domeniul de activitate al acesteia etc. Polita poate fi platita atât de firma, cât si de manager. Pâna acum nu au fost solicitari prea multe, pentru ca lumea inca nu stie“, a explicat Marius Flori, director la ASIROM, sucursala Dolj.


„In functie de sumele gestionate, se calculeaza si valoarea politei. Noi le dam un chestionar care trebuie completat si, in functie de raspunsuri, intra intr-o categorie de risc. Pe polite se platesc sume destul de mari, chiar si de câteva mii de euro“, a afirmat, la rândul sau, Procopie Fortan, directorul sucursalei doljene a OMNIASIG.


Arie larga de riscuri acoperite


Asigurarile de raspundere sociala pentru manageri acopera o arie foarte larga de riscuri, care pot merge de la neplata furnizorilor pâna la amenzi platibile din cauza managementului defectuos. Se pot acoperi, de asemenea, daunele provocate de actiuni frauduloase ale managerului. Despagubiti vor fi nu numai actionarii sau investitorii cu functii nonexecutive, ci si angajatii respectivei companii. Unii manageri acum studiaza legislatia referitoare la polita de raspundere sociala. „Inca nu am incheiat aceasta polita, studiez legislatia“, a spus Cornel Mondea, directorul general al ELECTROPUTERE Craiova. La rândul sau, directorul AVIOANE Craiova, Pantelimon Vâlceanu, a spus: „Eu nu mai sunt presedinte al Consiliului de Administratie, am ramas doar director. Sa vedem cum va trebui sa incheiem aceasta polita. Daca face cât am auzit eu este teribil de mult: 10.000 de euro“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS