6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFinantistii, stimulati la salariu cu 108 milioane de euro

Finantistii, stimulati la salariu cu 108 milioane de euro

Salariatii Ministerului de Finante au beneficiat, in 2006, de stimulente financiare care au depasit 108 milioane de euro.


Potrivit Codului de Procedura Fiscala valabil in anul 2006, „Ministerul Finantelor poate constitui fonduri pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul propriu si din unitatile subordonate, dupa caz, prin retinerea unei cote de 5% din sumele incasate prin executare silita, din sumele incasate in cadrul procedurii de reorganizare judiciara si faliment“. La sfârsitul anului trecut, valoarea creantelor stinse prin executare silita a fost de 6,05 miliarde de lei (1,71 miliarde de euro), iar sumele incasate in cadrul procedurii de insolventa au fost de 1,32 miliarde de lei (375,7 milioane de euro), potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Din aceste surse, angajatii Ministerului Finantelor pot primi, in afara salariului lunar, stimulente financiare care ajung pâna la trei salarii. Stimulentele nu se acorda obligatoriu fiecarui salariat, iar distribuirea sumelor este decisa de catre seful institutiei sau seful direct in functie de performantele profesionale. In 2006, cheltuielile de personal ale Ministerului Finantelor au fost de 1,2 miliarde de lei (340 de milioane de euro), in conditiile in care numarul de angajati ai institutiei, inclusiv unitatile subordonate, se apropie de 30.000.


Spre deosebire, insa, de salariatii ministerului, care primesc fara exceptie stimulentele financiare lunare, cei din directiile de finante judetene beneficiaza de aceste bonificatii numai daca sunt direct implicati in activitatile de recuperare a creantelor, respectiv control si inspectie fiscala. In minister lucreaza, conform organigramei, peste 1.600 de salariati, iar in ANAF circa 450, in timp ce in directiile judetene sunt angajate in jur de 26.000 de persoane. In ultimele trei luni ale anului trecut, stimulentele financiare au crescut semnificativ datorita modificarii Codului de procedura in luna septembrie. Sursele din care se strânge fondul de stimulente s-au multiplicat, iar cota acordata a fost triplata, de la 5% la 15%. Sumele din care se retine cota de 15% pot proveni si din impozite, taxe si contributii stabilite suplimentar ca urmare a inspectiei fiscale, dobânzi, penalitati, amenzi stinse prin incasare sau compensare, precum si din valoarea bunurilor confiscate si valorificate. In plus, ANAF are posibilitatea sa retina, tot potrivit modificarilor aduse Codului de procedura, 75% din tarifele incasate pentru emiterea solutiei fiscale anticipate si a acordului de pret. Cele doua tarife urmeaza sa fie stabilite prin hotarâre de guvern.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS