11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConcediu de maternitate pentru românii din Spania

Concediu de maternitate pentru românii din Spania

Spaniolii sustin natalitatea. Românii care lucreaza legal in Spania si urmeaza sa aiba copii pot primi concediu de maternitate, concediu pentru cresterea copiilor, precum si indemnizatiile aferente.


Potrivit unui comunicat emis de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), in Spania, concediul de maternitate se acorda atât pentru nastere, cât si pentru adoptie sau primire in ingrijire permanenta sau preadoptie a minorilor sub vârsta de sase ani, precum si a minorilor cu vârste intre sase si 18 ani, care prezinta dificultati de ordin fizic, psihic sau senzorial. Durata concediului de maternitate este de 16 saptamâni, din care, in mod obligatoriu, sase saptamâni imediat dupa nastere (valabil pentru maternitatea biologica), la care se adauga doua saptamâni pentru fiecare copil, incepând cu al doilea, in cazurile de nastere (adoptie) multipla. Potrivit www.omfm.ro, de acest concediu poate beneficia si tatal copilului, caz in care durata maxima acordata este insa de zece saptamâni.


La finalizarea concediului de maternitate, mama poate solicita si concediu pentru cresterea copilului. Acesta va fi acordat pâna la implinirea a trei ani ai copilului, fie el biologic, adoptat sau primit in ingrijire (permanenta sau preadoptie). In conformitate cu site-ul mai sus-mentionat, aceasta perioada i se considera angajatului drept vechime in cadrul societatii. Prin contractele colective de munca pot fi insa prevazute si alte avantaje.


Ajutor financiar pentru al treilea copil


Pe lânga concediu, familiile care au mai multi copii pot beneficia si de sprijin financiar. „In Spania, familiile, care au al treilea copil sau in cazul carora a doua sarcina sau adoptie este multipla, pot beneficia de un ajutor de maternitate, care se acorda o singura data“, se arata in comunicatul emis de OMFM. Potrivit acestuia, pentru a putea primi aceasta prestatie, familiile trebuie insa sa aiba un venit anual care sa nu depaseasca o anumita valoare, ce se stabileste in fiecare an (pentru anul 2006, aceasta suma a fost de 9.091,99 euro, iar valoarea indemnizatiei a fost de 450,76 euro). De aceasta indemnizatie pot beneficia chiar si familiile ai caror copii s-au nascut in strainatate, cu conditia ca acestia sa vina sa locuiasca impreuna in Spania.


Ajutor economic special incepând cu al doilea copil


Mai mult decât atât, pentru fiecare copil, incepând cu al doilea copil, in primele sase saptamâni, pe lânga ajutorul de maternitate, orice lucrator salariat sau autonom, spaniol sau strain, cu rezidenta legala poate beneficia de un ajutor economic special. Pentru a primi acest sprijin, potentialii beneficiari trebuie insa sa fie la zi cu plata cotizatiilor la sistemul de securitate sociala spaniol. In plus, trebuie sa fi cotizat cel putin 180 de zile in ultimii cinci ani anteriori concediului de maternitate. „Valoarea acesteia este de suta la suta din cotizatia la Securitatea sociala in luna anterioara celei in care a solicitat concediul de maternitate“, se arata in comunicatul emis de OMFM.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS