Concediu de maternitate pentru românii din Spania

Autori


Spaniolii sustin natalitatea. Românii care lucreaza legal in Spania si urmeaza sa aiba copii pot primi concediu de maternitate, concediu pentru cresterea copiilor, precum si indemnizatiile aferente.

Potrivit unui comunicat emis de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), in Spania, concediul de maternitate se acorda atât pentru nastere, cât si pentru adoptie sau primire in ingrijire permanenta sau preadoptie a minorilor sub vârsta de sase ani, precum si a minorilor cu vârste intre sase si 18 ani, care prezinta dificultati de ordin fizic, psihic sau senzorial. Durata concediului de maternitate este de 16 saptamâni, din care, in mod obligatoriu, sase saptamâni imediat dupa nastere (valabil pentru maternitatea biologica), la care se adauga doua saptamâni pentru fiecare copil, incepând cu al doilea, in cazurile de nastere (adoptie) multipla. Potrivit www.omfm.ro, de acest concediu poate beneficia si tatal copilului, caz in care durata maxima acordata este insa de zece saptamâni.

La finalizarea concediului de maternitate, mama poate solicita si concediu pentru cresterea copilului. Acesta va fi acordat pâna la implinirea a trei ani ai copilului, fie el biologic, adoptat sau primit in ingrijire (permanenta sau preadoptie). In conformitate cu site-ul mai sus-mentionat, aceasta perioada i se considera angajatului drept vechime in cadrul societatii. Prin contractele colective de munca pot fi insa prevazute si alte avantaje.

Ajutor financiar pentru al treilea copil


Pe lânga concediu, familiile care au mai multi copii pot beneficia si de sprijin financiar. „In Spania, familiile, care au al treilea copil sau in cazul carora a doua sarcina sau adoptie este multipla, pot beneficia de un ajutor de maternitate, care se acorda o singura data“, se arata in comunicatul emis de OMFM. Potrivit acestuia, pentru a putea primi aceasta prestatie, familiile trebuie insa sa aiba un venit anual care sa nu depaseasca o anumita valoare, ce se stabileste in fiecare an (pentru anul 2006, aceasta suma a fost de 9.091,99 euro, iar valoarea indemnizatiei a fost de 450,76 euro). De aceasta indemnizatie pot beneficia chiar si familiile ai caror copii s-au nascut in strainatate, cu conditia ca acestia sa vina sa locuiasca impreuna in Spania.

Ajutor economic special incepând cu al doilea copil

Mai mult decât atât, pentru fiecare copil, incepând cu al doilea copil, in primele sase saptamâni, pe lânga ajutorul de maternitate, orice lucrator salariat sau autonom, spaniol sau strain, cu rezidenta legala poate beneficia de un ajutor economic special. Pentru a primi acest sprijin, potentialii beneficiari trebuie insa sa fie la zi cu plata cotizatiilor la sistemul de securitate sociala spaniol. In plus, trebuie sa fi cotizat cel putin 180 de zile in ultimii cinci ani anteriori concediului de maternitate. „Valoarea acesteia este de suta la suta din cotizatia la Securitatea sociala in luna anterioara celei in care a solicitat concediul de maternitate“, se arata in comunicatul emis de OMFM.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 13 martie 2007

Actualitate

» Partide de un leu
» Moda ecologica
» Ziua Garzii de Mediu, sarbatorita cu plantari de pomi
» Bani publici pe strazi secrete

Local

» Blaga vrea sa vada PSD sustinând un program de dreapta
» Conturile ucrainenilor, golite de români
» Eleva gasita moarta
» Otraviti la masa
» Pentru schimbarea numelui
» Iubiri interzise
» O familie bazata pe incredere
» Policlinicile judetului, scoase la vânzare
» Debandada la Regia Apa
» Basescu: „Amânarea alegerilor, o eroare“
» Raspundem cititorilor
» Protest al medicilor rezidenti din Craiova
» Gradinitele au ramas pe drumuri

Sport

» Mourinho l-a numit pe Riley „fiu de curva“
» Derbiul Bayern – Werder, incheiat nedecis
» Sevilla, invinsa la Tarragona
» „Nico“, cel mai slab de la Auxerre
» Mutu i-a „impuscat“ pe sicilieni
» Roger Federer a fost invins
» Scurte stiri
» Multi finalisti craioveni, dar nici un titlu
» Victorie cu emotii pentru Energo
» „Panduri“ buni in Liga a II-a
» Ploaie, demis de la Minerul Motru
» Ungureanu: „Vreau promovarea!“
» Descoperiti pe centru
» Cazul Ganea s-a clasat
» Rednic lauda Stiinta
» Velcovici vrea la nationala
» Universitatea a multumit spectatorii
» Njock a incercat sa dea „scarita“
» Mi-a placut si mie meciul asta

Bani & Afaceri

» Finantistii, stimulati la salariu cu 108 milioane de euro
» 8,5 milioane de oameni la Cruciada Blizzard
» Manageri cu acte in regula la Poiana Mare si Bailesti
» Societatile oltene, depreciate la BVB
» Concediu de maternitate pentru românii din Spania
» Digul Jiului s-a impotmolit la Cotofeni

Magazin

» Picatura de cunoastere
» Fereşte-te de radar!
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Utile Craiova
» Bancul zilei
» Ia te uita!

Opinii

» Socoteli incurcate
» Oltenasii jucara bine

Top