20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmenda pentru sforarii SIF-urilor

Amenda pentru sforarii SIF-urilor

Persoanele fizice si juridice care detin actiuni la SIF-uri peste limita de 1% din capitalul social sunt obligate sa le vânda. In caz contrar, vor primi amenda si li se va suspenda dreptul de vot. Decizia apartine Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).


Instructiunea CNVM face precizari despre suspendarea drepturilor de vot pentru persoanele care detin peste 1% din capitalul social al SIF-urilor si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Instructiunea prevede si sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii acesteia, potrivit NewsIn. Pentru neinformarea institutiilor pietei (BVB, CNVM SIF-uri) se aplica o amenda cuprinsa intre 500 de lei si 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Pentru persoanele juridice, amenda este cuprinsa intre 0,5% si 5% din capitalul social varsat. In cazul in care SIF-urile nu anuleaza actiunile respective, amenda propusa de CNVM este in cuantum de 25.000 de lei.


Daca depasesti 1%, esti obligat sa vinzi


Potrivit normei, Consiliul de Administratie al fiecarei Societati de Investitii Financiare (SIF) va suspenda dreptul de vot al persoanelor care detin peste 1% din capitalul social al SIF-urilor. Persoana in cauza trebuie sa transmita catre SIF-uri, catre CNVM si catre institutiile pietei o declaratie autentificata in care sa specifice detinerile proprii si cele ale persoanelor cu care actioneaza concertat. Declaratia trebuie transmisa in termen de trei zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a Instructiunii sau de la data dobândirii respectivei detineri. Modificarile ulterioare trebuie declarate in aceeasi perioada de trei zile. Depozitarul central are obligatia de a semnala societatilor care administreaza SIF-urile orice depasire a pragului de 1%. In urma acestor declaratii, Comisia Nationala a Valorilor Mobilare va publica lunar o lista a persoanelor care detin peste 1% din capitalul social al unei societati financiare. Dreptul de vot pentru aceste persoane va fi suspendat de Consiliul de Administratie al SIF-urilor in momentul primirii declaratiilor sau la data la care vor fi instiintati de CNVM. Consiliul de Administratie are obligatia de a informa investitorii inainte de desfasurarea Adunarilor Generale ale Actionarilor cu privire la drepturile de vot suspendate, potrivit instructiunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS