10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSe subventioneaza rovinieta

Se subventioneaza rovinieta

Guvernul subventioneaza in premiera in acest an rovinieta pentru tractoarele agricole. Acest sprijin financiar se acorda cu conditia ca tractoarele sa fie inmatriculate.


Beneficiarii sprijinului financiar acordat de Ministerul Agriculturii sunt producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care sunt inregistrati in evidentele agricole si care exploateaza terenuri agricole individual sau in forme de asociere, precum si producatorii agricoli din sectorul zootehnic. Conform normelor de aplicare a OG nr. 123/2006 privind modul de acordare a sprijinului financiar pentru subventionarea rovinietelor pentru agricultura, exista trei conditii de eligibilitate prin care poti primi aceasta subventie. In primul rând trebuie sa faci dovada ca detii in proprietate, arenda sau concesiune teren agricol. Cei din sectorul zootehnic trebuie sa detina in proprietate, sa creasca sau sa exploateze animale. A treia conditie este sa detii in proprietate tractoare sau alte autovehicule utilizate in agricultura.


Sprijinul financiar pentru rovinieta se acorda de Ministerul Agriculturii prin Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala din fiecare judet in urma unei cereri. Cererile sunt inregistrate la Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, care, conform legii, afiseaza in termen de cinci zile o lista cu persoanele ale caror cereri au fost avizate.


Valoarea sprijinului financiar se calculeaza dupa urmatoarea formula: valoarea rovinietei conform chitantei inmultita cu cuantumul sprijinului financiar, totul impartit la 100. „Cuantumul sprijinului financiar nu este inca determinat, urmeaza sa fie stabilit in cursul lunii martie“, a declarat Valentin Bulumaci, director adjunct la Directia Agricola Dolj.


Actele necesare subventionarii rovinietei


Cererea trebuie insotita de o adeverinta eliberata de consiliul local, o copie a actului de proprietate sau a contractului de arendare pe suprafata de teren pentru care se solicita subventia, o copie dupa buletinul sau cartea de identitate in cazul persoanelor fizice. Persoanele juridice trebuie sa prezinte in acest caz o copie dupa codul unic sau certificatul de inregistrare, ori actul de constituire.


Sprijinul financiar mai necesita dovada platii arendei, a redeventei sau a altor obligatii contractuale legate de folosinta suprafetei de teren aferente anului in curs, precum si o copie dupa certificatul de inmatriculare al autovehiculului.


La nivelul judetului Dolj, o centralizare facuta de Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara indica un numar de 7.870 de tractoare care pot beneficia de subventia pentru motorina si sprijinul financiar pentru achitarea rovinietei, cu conditia sa fie inmatriculate.


Subventia pentru motorina s-a acordat si in anii trecuti. In acest an subventia se acorda in limita maxima de 38 de litri de motorina la hectar pentru operatiunile de arat, discuit si semanat, iar ca valoare este de un leu pe litrul de motorina consumat la hectar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS