15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGhiseu separat pentru firmele mijlocii din Dolj

Ghiseu separat pentru firmele mijlocii din Dolj

De la 1 aprilie, companiile cu cifre de afaceri cuprinse intre zece si 70 de milioane de lei vor fi administrate separat de fisc, dupa modelul marilor contribuabili. Noile structuri specializate care se ocupa de aceste probleme se infiinteaza in cadrul directiilor locale de finante. „Pentru infiintarea noului compartiment, activitatea in cadrul fiscului se va reorganiza. Nu facem noi angajari, ci redistribuim personalul. Organigrama trebuie aprobata, asa ca inca nu stim de câte posturi este vorba“, a precizat Silviu Dumitru, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.


Acest departament va administra atât contribuabilii mijlocii, cât si firmele aflate in insolventa care au creante fiscale de peste trei milioane de lei. Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), companiile mijlocii reprezinta in acest moment 80% din veniturile unui judet. Tot potrivit ANAF, structurile create ar putea prelua si alte companii, in ordinea descrescatoare a cifrei de afaceri, daca intr-un judet numarul firmelor care indeplinesc criteriile de contribuabili mijlocii este mai mic de 200. DGFP Dolj ar putea intra in aceasta categorie, deoarece fiscul local a preluat de la 1 februarie in administrare fiscala circa 120 de societati care se aflau sub tutela filialelor din teritoriu. Este vorba de societati care in 2005 au avut cifre de afaceri cuprinse intre zece si 70 de milioane de lei. Acestea au trecut in categoria contribuabililor mijlocii si vor fi supravegheate mai atent deoarece cotizeaza mult la buget. Anul trecut, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pasat catre DGFP Dolj 11 societati care au decazut din categoria marilor contribuabili din cauza cifrelor de afaceri mai mici. Aproape jumatate dintre aceste societati insa (BACHUS, EXTENSIV, TMC si TUFON SA) au probleme financiare grave, aflându-se in lichidare sau in diferite stadii ale procedurii de faliment.


In cazul firmelor care nu realizeaza patru ani consecutiv o cifra de afaceri care sa se incadreze in cea stabilita drept criteriu, vor fi scoase din administrarea separata. România este singura tara din UE care face publica lista datornicilor la bugetul se stat, la altii creantele fiind considerate secret fiscal. Conform listei publicate pe site-ul ANAF, circa 80% dintre contribuabilii mici si mijlocii inregistreaza restante la plata impozitelor si a taxelor catre bugetul de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS