10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDupa Vista, Windows Vienna

Dupa Vista, Windows Vienna

Sistemul de operare Windows Vista a fost lansat acum mai putin de o luna, si Steve Balmer a anuntat deja ca „There’s more where that came from“ – deci se pregateste deja un urmas. Având numele de cod Vienna, noul sistem de operare de la Microsoft va fi gata pâna in 2009.


Deoarece XP SP2 a fost o prioritate pentru Microsoft inainte de Vista, a declarat Balmer, noul SO proaspat lansat nu a putut primi toate noutatile pe care softistii de la Microsoft le-ar fi vrut. Astfel, s-a hotarât o noua versiune, care sa fie lansata la mai putin de cinci ani dupa Vista – timpul scurs intre XP si Vista.


Este de asteptat ca Vienna sa aiba alta interfata si câteva functii cu totul noi. Una dintre ele este WinFS – un nou sistem de fisiere bazat pe tehnologia SQL. Nu vor mai exista fisiere si directoare, iar sistemul de operare va oferi fisiere bazate pe diverse query-uri. Astfel, datele vor putea fi stocate nativ in format baza de date: calendare, texte, agenda etc. Aplicatiile vor indexa toate fisierele pe care le recunosc, asa ca nu vom mai avea nevoie sa ne organizam singuri drive-urile, care nici macar nu vor mai exista.


Alte imbunatatiri isi vor gasi locul deocamdata in Vista SP1, nume de cod Fiji: PC-to-PC sync, un nou sistem de voice recognition, suport nativ Firewire-B si HD DVD. Fiji va fi lansat probabil in 2008. Microsoft nu a mai dat alte detalii despre Vienna, insa se presupune ca acest sistem de operare va fi adevaratul suflu nou al PC-ului, si nu Vista.


Xeon 45nm anul acesta


Pentru cei interesati de piata serverelor, Intel a declarat ca noile procesoare Xeon pe tehnologie de 45nm vor fi lansate pâna la sfârsitul anului. Procesoare cu core-ul Penryn pentru desktop vor fi lansate in masa la inceputul lui 2008, dupa care vor urma cele pentru platformele mobile.


Totusi, platforma Nehalem, solutia Intel pentru placile de baza in 45nm, nu va fi compatibila cu core-urile Penryn. Intel a declarat ca mai are de lucru, asa ca procesoarele quad-core Harpertown si dual-core Wolfdale vor functiona pe actuala platforma, numita Bensley. Un mic face-lift si Bensley-VS va fi inlocuita de Cranberry Lake, noua platforma dual-socket pentru procesoarele de 45nm.


OCZ PC2-8500


OCZ, lider de piata in domeniul memoriei RAM de mare performanta, a lansat de curând un pachet dual-channel de 2GB care este racit printr-un sistem inovator si foarte eficient, dezvoltat de OCZ pentru a raci memoriile foarte rapide. Sistemul consta intr-o placa de aluminiu care disipeaza caldura, facilitând un overclocking foarte dur.


Modulele sunt SLI-ready si costa in jur de 400$. Modulele functioneaza la frecventa de 1066 MHz si sunt optimizate pentru chipset-uri nVidia. De altfel, OCZ a ales sa printeze sigla nVidia alaturi de cea proprie, pe spatele fiecarui modul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS