8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBursa creste ca voinicul din poveste

Bursa creste ca voinicul din poveste

O analiza a Intercapital Invest privind evolutia pietei de capital in 2007 arata ca in acest an investitorii se pot astepta la surprize placute si câstiguri semnificative speculând actiuni la bursa. Cele mai profitabile titluri vor fi si in acest an SIF-urile, dar si companiile care vor lansa oferte publice de vânzare de actiuni.


Potrivit estimarilor Intercapital Invest, indicele BET poate inregistra in 2007 o crestere cuprinsa intre 20 si 40%.


Marja destul de mare a fost luata intrucât sunt dificil de estimat efectele pe termen scurt ale aderarii României la UE in ce priveste piata de capital. Analistii sustin ca aderarea va aduce o crestere a valorilor investitiilor facute de fondurile straine de investitii, dar si de investitorii locali. Pe piata pot intra companiile care administreaza fondurile de pensii si isi vor intensifica activitatea firmele de asigurari, continuând tendinta observata in 2006. Efectele la nivelul indicatorilor cantitativi nu se vor resimti insa mai devreme de iunie 2007. In acest an nu se asteapta un numar foarte mare de listari sau oferte publice initiale noi.


Cu toate acestea, cele care vor aparea vor putea duce câstiguri frumoase investitorilor. De asemenea, nu se asteapta evolutii spectaculoase ale pietei primare a obligatiunilor. Deja unele banci comerciale importante au anuntat ca vor apela la emisiuni de obligatiuni in lei efectuate pe pietele externe, dar nu si in România. Segmentul municipal ramâne solid, deoarece exista in continuare un interes ridicat din partea administratiilor publice locale pentru acest tip de finantare. In plus, prezenta obligatiunilor Bancii Mondiale si asteptata listare a actiunilor BCR vor duce la o crestere a tranzactiilor pe piata secundara. BNR si Ministerul Finantelor Publice (MFP) ar putea tranzactiona una-doua emisiuni de titluri de stat pe piata de capital, cu sanse de 50% sa se intâmple acest lucru in 2007.


Analistii apreciaza insa ca nu se va tranzactiona un numar semnificativ de titluri.


Companiile de urmarit in 2007


Cele mai de urmarit in 2007 vor fi societatile de investitii financiare (SIF). Un argument este acela ca randamentul anual al indicelui BET-FI a depasit randamentul indicelui BET in toti anii in care indicii au fost calculati. In 2007, nu exista motive ca situatia sa nu se repete, mai ales ca exista un potential de crestere pe termen scurt, legat de subevaluarea actiunilor BCR din portofolii. Volatilitatea evolutiilor va ramâne ridicata, iar deciziile Erste Bank (actionarul majoritar de la BCR) vor fi asteptate cu maximum interes.


O oportunitate pentru investitori o constituie si ofertele publice initiale lansate de companii. Istoria ultimilor ani a aratat ca aceste oferte aduc câstiguri mari investitorilor, iar succesul TRANSELECTRICA din 2006 este cel mai bun exemplu. Evident, nu toate ofertele de acest gen aduc câstiguri substantiale, ci cele care au un pret bun la lansare.


Si alti emitenti care ar putea aduce surprize interesante la BVB. Unul dintre ei este Petrom (SNP), care a aratat ca se poate transforma intr-o companie profitabila, dar al carei pret in piata este influentat de incertitudinea vânzarii actiunilor catre salariati. Biofarm (BIO) este si ea una dintre cele vizate daca va continua sa inregistreze rezultate financiare bune, putând chiar sa devina o tinta pentru preluare la un moment dat. Alte companii de urmarit, posibil sa fie preluate: Impact (IMP), Banca Comerciala Carpatica (BCC), Turbomecanica (TBM), Banca Transilvania (TLV) – dar aceasta nu in viitorul apropiat. Broker Cluj (BRK) ramâne un emitent interesant prin prisma proiectelor lansate: compania a anuntat preluarea a doua companii mai mici si o emisiune de obligatiuni.


Flamingo International (FLA) este de urmarit prin rezultatul preluarii Flanco si impactul acestei operatiuni asupra performantelor financiare ale companiei. Pentru investitorii dispusi sa riste mai mult, sa accepte o volatilitate mai mare si o lichiditate mai redusa, exista categoria a II-a a BVB sau Rasdaq, care pot oferi surprize placute, de tipul celor din 2006 cu Mechel Târgoviste (COS) sau TMK Artrom (ART).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS