11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum alegem creditul auto potrivit

Cum alegem creditul auto potrivit

Alegerea masinii potrivite nu este singura bataie de cap a craiovenilor care isi doresc un autoturism, fie el nou sau rulat. Pentru ca stresul sa fie mai mare, pe piata din România exista peste 100 de produse de imprumut (credite auto si leasing auto) concepute special pentru achizitionarea de autoturisme.


Potrivit www.finzoom.ro, lista ofertei de credite si leasing pentru autoturisme include societati financiare precum Alpha Bank, Firenze Bank, Banca Comerciala Carpatica, Procredit Bank, Banca Transilvania, BCR, BRD, CEC, BT Leasing, Finansbank, HVB Leasing, HBV Tiriac Bank, Piraeus Bank, Porsche Leasing, Porsche Bank, Raiffeisen Bank, RBO Romexterra Bank, Romexterra Leasing, Tiriac Leasing, UniCredit, Volksbank. Fiecare dintre acestea ofera potentialilor clienti unul sau mai multe produse de imprumut, in lei sau valuta, cu dobânda fixa sau variabila, pentru autoturisme noi sau rulate. In general, in momentul in care v-ati hotarât asupra unei anumite marci si a unui model de autoturism, dealer-ul va ofera posibilitatea de a contracta un credit/leasing cu o anumita institutie financiara agreata. Totusi, cei interesati pot sa-si gaseasca singuri oferta financiara care-i avantajeaza.


DAE de la 10,62, pâna la 25,02% in cazul creditelor auto


Un client care doreste un credit in lei, in valoare de 35.000 de lei, pe o perioada de cinci ani, pentru o masina noua, are de ales dintre 30 de oferte. Potrivit rezultatelor motorului de cautare al www.finzoom.ro, Dobânda Anuala Efectiva practicata in aceste cazuri variaza, in functie de banca, intre 10,62 si 25,02%, astfel ca suma pe care un astfel de client trebuie s-o ramburseze poate ajunge de la 44.659,45 de lei, la 58.389,03 lei. In functie de fiecare banca, vi se poate solicita asigurare de viata, si/sau asigurare Casco a masinii, iar vârsta minima a persoanei care poate solicita imprumutul variaza intre 18 si 25 de ani, iar cea maxima, intre 60 si 65. Unele banci accepta ca venituri numai salariile si pensiile, dar sunt si unele care accepta si venituri din chirii, dividende sau chiar venituri din strainatate. In plus, unele solicita sa aveti un avans minim de 15-25%.


Cei care opteaza pentru un credit asemanator (35.000 de lei, in lei, pentru o masina noua), insa pe o perioada mai mare (de zece ani), au de ales dintre zece oferte, dintre care sase apartin aceleiasi banci. In acest caz, Dobânda Anuala Efectiva variaza intre 11,86% si 18,42%, iar suma pe care o ramburseaza clientul variaza intre 57.547 de lei si 70.977 de lei.


DAE de la 8,05%, pâna la 13,23% in cazul contractelor de leasing


Conform www.finzoom.ro, un client care opteaza pentru leasing trebuie sa aiba in vedere faptul ca trebuie sa dea un avans – cele mai multe impun un avans care variaza intre 15 si 25%. Persoanele care contracteaza un leasing in valoare de 10.000 de euro (aproximativ 35.000 de lei), pe o perioada de cinci ani, pentru o masina noua, cu valoare reziduala, platesc o Dobânda Anuala Efectiva intre 8,05 si 13,04%. Suma care trebuie rambursata variaza intre 11.778 de euro si 13.214 euro. Una dintre conditiile impuse se refera la asigurarea Casco (unele institutii financiare au anumite companii de asigurari agreate, altele nu). Actele necesare pentru contractarea unui leasing auto sunt: factura proforma a masinii, adeverinta de venit/ talon de pensie, copie dupa cartea de munca si cartea de identitate.


In cazul unui client care opteaza pentru acelasi produs, insa cu valoare reziduala inclusa in rate, dobânda variaza intre 8,25 si 13,23%, iar suma de rambursat intre 10.860 si 12.043 de euro.


Analizati ofertele mai multor banci


Potrivit specialistilor, inainte de a contracta un produs sau altul trebuie sa studiati cu atentie clauzele contractului de credit, precum si taxele si comisioanele institutiei financiare alese. In plus, specialistii spun ca e indicat, ca in cazul oricarui alt produs financiar, cei interesati sa mearga la cel putin patru-cinci institutii financiar-bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS