5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBani pe banda izolatoare

Bani pe banda izolatoare

Informatiile, pregatirea temeinica pe un anumit domeniu si studierea nevoilor pietei, in special a „golurilor“ lasate de industrii inchise in timpul tranzitiei, pot duce in timp la o cifra de afaceri de zeci de miliarde si un profit pe masura.


Despre productia de benzi izolatoare pentru motoare electrice si transformatoare de mica, medie si mare putere se stiu putine lucruri si este un domeniu de productie accesat intr-o mica masura. In Craiova exista o singura firma axata pe astfel de produse tehnice, iar pe zona noastra concurenta consta intr-o firma de profil la Zimnicea.


Exista risc, dar cifrele spun ca merita


Benzile izolatoare pentru motoare electrice si transformatoare se produc in acelasi fel ca si tesaturile, utilajele folosite fiind razboaie de tesut, dar adaptate sa foloseasca nu materie textila ca materie prima, ci nailon, poliamide sau poliester, rezultatul fiind metri de banda indispensabila izolatiilor electrice. Materia prima necesara vine din import. Un astfel de razboi de tesut costa in jur de 15.000 de euro si poate produce 1.000 de metri de banda izolatoare in opt ore de functionare. O hala de productie cu zece astfel de utilaje produce zilnic 18.500 de metri de izolatie, in functie de dimensiunea ceruta, iar pretul la care se comercializeaza este 1.200-1.500 de lei vechi metrul. Astfel de utilaje au posibilitatea de a fabrica 240 de tipuri de banda. Adaptarea la cerintele pietei sau ale clientului nu este o problema.


O linie de productie de acest profil, cu zece razboaie de tesut, este o investitie care se ridica la o suma considerabila, insa o cifra de afaceri de 28 de miliarde lei vechi, profitul fiind de 10%, arata ca investitia, chiar daca se amortizeaza in sapte-opt ani, ar merita. La nivelul economiei actuale, problemele intâmpinate ar fi spatiul necesar amenajarii unei astfel de hale de productie si personalul calificat.


Perseverenta si putin noroc


Este cazul firmei craiovene Vardo SRL care si-a inceput activitatea inca din 1995, trecând de la comercializarea produselor tehnice de acest tip la productia efectiva de banda izolatoare. O data cu inchiderea marilor producatori sau reorientarea catre produsele textile, pe piata a aparut nevoia accentuata de produse izolatoare pentru fabricantii de motoare electrice si transformatoare. Valentin Barbu, directorul firmei Vardo Craiova, explica de ce s-a indreptat catre acest domeniu de productie: „Ne-am orientat inca de atunci catre aceasta nisa, in ceea ce priveste cerintele pietei, reusind astfel sa avem succes. Afacerea necesita insa mai mult decât noroc, implica foarte multe cunostinte in domeniu si perseverenta“.


Planurile de viitor ale firmei includ alt domeniu inedit si cu perspectiva frumoasa de profit, si anume productia de fese sanitare. Firma asteapta avizul Ministerului Sanatatii pentru a incepe fabricatia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS