12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFunctionar ADR Oltenia, trimis in judecata

Functionar ADR Oltenia, trimis in judecata

Viorel Dumitru Predut este acuzat de complicitate la obtinerea ilegala a 2,68 miliarde de lei vechi din fonduri PHARE de catre o firma din Mehedinti, precum si de fals intelectual. Conducerea ADR Oltenia intentioneaza sa-i suspende contractul de munca pâna la finalizarea procesului.


Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Craiova al Departamentului National Anticoruptie (DNA) au dispus ieri trimiterea in judecata a patroanei societatii HARMONY STILL SRL Drobeta Turnu Severin, Marieta Nanciu, precum si a lui Viorel Dumitru Predut, functionar in cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Sud-Vest Oltenia, pentru deturnare de fonduri PHARE. Marieta Nanciu este acuzata de obtinerea de fonduri PHARE in baza unor documente false, precum si de schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor obtinute. Predut Viorel Dumitru este si el judecat pentru complicitate, dar si pentru fals intelectual si participatie improprie la fals intelectual.


Potrivit anchetatorilor, in cursul anilor 2003 si 2004 Nanciu Marieta, in calitate de responsabil pentru implementarea proiectelor PHARE si reprezentant legal al beneficiarului SC HARMONY STILL SRL, a schimbat destinatia sumei de 268.000 de lei primita ca avans in cadrul PHARE 2000, folosind banii in interes personal. Pentru obtinerea sumei respective, aceasta a folosit declaratii false si documente inexacte pe baza carora a justificat platile partiale si a solicitat efectuarea platilor finale. Proiectele sustinute din fonduri europene aveau drept obiectiv finantarea unei fabrici pentru producerea de napolitane si formarea in meseria de „Agent paza, protectie si ordine publica“.


Sechestru pe averea celor doi


Totodata, anchetatorii sustin ca Viorel Dumitru Predut, in calitate de expert programe regionale in cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, a ajutat-o constant si repetat pe Marieta Nanciu la crearea unei aparente de legalitate si conformitate a documentelor justificative financiar-contabile si de implementare a proiectelor si a atestat fapte si imprejurari necorespunzatoare adevarului in cadrul monitorizarii implementarii proiectului. Marieta Nanciu a fost arestata preventiv pe 12 decembrie 2006, masura fiind prelungita pâna pe 2 martie. Ministerul Integrarii Europene (MIE) s-a constituit parte civila in dosar, pentru recuperarea prejudiciului. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asiguratoriu pe bunurile celor doi. De asemenea, au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor in ce priveste contractarea de credite subventionate de catre fima Marietei Nanciu. Dosarul va fi judecat de Judecatoria Drobeta Turnu Severin. Directorul ADR 4 Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a declarat ca ieri conducerea institutiei analiza situatia functionarului trimis in judecata de DNA.


„Nu ni s-a mai intâmplat niciodata asa ceva. Vom cere consiliere Inspectoratului Teritorial de Munca, pentru ca in asemenea cazuri institutia poate suspenda contractul functionarului. Daca va fi declarat nevinovat, el ne poate cere banii inapoi“, a declarat Marilena Bogheanu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS