17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPlasticul face toti banii

Plasticul face toti banii

România se afla pe penultimul loc in Europa, inaintea Albaniei, la consumul de mase plastice. Tinând cont de estimarile potrivit carora acesta va creste, investitia in acest domeniu de productie ar aduce un profit anual de peste un sfert de milion de euro.


Ambalajele din plastic de unica folosinta gen folii, pungi, saci, sacose, saci de gunoi menajer, din polietilena de inalta sau joasa densitate au o cautare tot mai mare pe piata româneasca, fiind folosite in majoritatea domeniilor de activitate, cu precadere in comert. Procesul de fabricatie nu este complicat. La baza productiei stau granulele de polietilena, care dupa topire primesc forma si dimensiunile dorite. Granulele de polietilena se gasesc si la noi, dar se si pot importa din Germania, Austria, Croatia sau Ungaria. Procedeul cere insa utilaje speciale si personal instruit, aceasta fiind una dintre problemele cu care un eventual investitor se confrunta. Investitia nu este pentru orice buzunar, din moment ce utilajele folosite au costuri mari, care se ridica la 200.000 – 250.000 de euro daca sunt produse in Turcia sau Taiwan, iar daca sunt de fabricatie europeana, costul este de patru – cinci ori mai mare, in functie de cât sunt de performante.


Virgil Fira, directorul general al firmei Moviplast Craiova, al carei profil este fabricarea ambalajelor din plastic, este de parere ca se poate merge pe linie de credit bancar, ca in majoritatea afacerilor, altfel fiind foarte greu sa te descurci. Riscul si investitia ar merita. Faptul ca in Craiova cererea de astfel de produse este mica nu a impiedicat firma Moviplast sa aiba o cifra de afaceri de aproximativ trei milioane de euro pe anul 2006, din care 10% reprezinta profit.


Clientii cer calitate


O astfel de afacere se bazeaza in primul rând pe seriozitate si respectul fata de client. Moviplast a obtinut in 1997 certificatul ISO 9001:2000, care atesta calitatea produselor, certificatul de mediu ISO 14001 in 2003, precum si OHSOS 18001, pentru managementul securitatii si sanatatii in munca, in 2005. „Clientul este interesat de pret si de calitatea produsului. Noi am fost pionieri ai certificarilor in aceasta zona a tarii“, a spus Virgil Fira.


Clientii mari sunt consumatorii industriali si companii multinationale. Firma s-a orientat si catre export, 30% din productia medie de 120 – 130 de tone pe luna având destinatii precum Belgia, Elvetia, Austria sau Germania, Bosch numarându-se printre clientii firmei Moviplast.


Unul din indicatorii ca acest domeniu poate aduce profituri mari este si numarul de circa 200 de producatori pe plan national. Concurenta acerba vine insa din partea produselor importate din Asia.


Intrebat daca ar sfatui pe cineva sa investeasca intr-o astfel de activitate de productie, desi ar insemna un concurent in plus, raspunsul afaceristului cu profit anual de mai multe sute de mii de euro a fost: „Da. Eu regret doar ca nu am avut curajul sa investesc mai mult cu ani in urma, atunci când cerintele pietei erau mult mai mari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS