5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredit auto versus leasing

Credit auto versus leasing

Ce este mai avantajos? In aparenta, creditul auto este de preferat, ratele lunare fiind mai scazute decât in cazul leasingului, iar suma totala pe care cumparatorul o scoate din buzunar mai mica. Diferenta depinde de societatea financiara cu care incheiati contractul.


Cei care doresc sa cumpere o masina noua au mai multe variante de achizitie. Variantele pe care puteti merge sunt creditul auto, leasing sau plata cash. Intre primele doua exista o diferenta, in speta suma efectiva pe care cumparatorul o scoate din buzunar la finalul perioadei de finantare pentru a achita integral automobilul cumparat.


In cazul leasingului, societatea financiara finanteaza diferenta intre avansul achitat de cumparator si pretul cu toate taxele incluse al autoturismului, urmând ca apoi cumparatorul sa achite rate lunare la care se adauga dobânda, iar valoarea reziduala, 20% din pretul masinii, se poate achita la final, fie se poate include in rate. Creditul este un imprumut in banca si automobilul se achita practic cu banii jos.


Pentru a scoate in evidenta diferenta intre aceste doua metode de achizitie vom lua un studiu de caz: un automobil al carui pret CIP este 11.850 de euro, iar pretul cu TVA inclus aproximativ 14.100 de euro.


Un avans de 30% inseamna 4.230 de euro cu TVA si in cazul leasingului ar fi prima rata, urmând pe o perioada de cinci ani alte 59 de rate de circa 245 de euro, care includ si valoarea reziduala. La sfârsitul perioadei de leasing totalul se ridica la aproximativ 19.000 de euro, conform unei simulari de leasing, care include si comisionul de management de 237 de euro.


In cazul aceluiasi automobil pe care ati vrea sa il achizitionati prin credit auto, presupunând ca aveti avansul de 4.230 de euro, valoarea creditului este in jur de 9.970 de euro, pe aceeasi perioada de rambursare de cinci ani, conform calculatorului de credite al portalului financiar finzoom.ro.


Calculatorul finzoom.ro arata o suma de rambursat intre 12.000 si 14.000 de euro, rata lunara intre 190 si 230 de euro, cu dobânda anuala efectiva (DAE) intre 8,84 si 16,55%. Daca la suma de rambursat la sfârsitul celor cinci ani adaugam banii necesari platii avansului se ajunge la un total diferit decât in cazul leasingului, chiar incluzând comisioanele, diferenta fiind in functie de societatea financiara cu care incheiati contractul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS