6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVânzatorul face cadastrul la tot blocul

Vânzatorul face cadastrul la tot blocul

De anul acesta, proprietarii care vor sa-si inscrie apartamentele in Cartea Funciara trebuie mai intâi sa execute cadastrul blocului. Acest lucru va avea un impact negativ asupra pietei imobiliare.


Incepând cu 29 ianuarie, o data cu intrarea in vigoare a Ordinului nr. 634/2006 al directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), au fost introduse o serie de reglementari noi cu privire la modul de intocmire a documentatiilor cadastrale. Una dintre acestea se refera la blocurile-condominiu pentru care prin actele de proprietate cotele parti nu sunt stabilite sau se doreste modificarea/stabilirea acestora. In acest caz, potrivit Ordinului nr. 634/2006, se va intocmi planul de amplasament si delimitare a imobilului (teren si constructie), se va proceda la completarea integrala a anexei pe baza masuratorilor si se vor face releveele constructiei (masuratorile casei scarii, pozitionarea apartamentelor)“, a declarat Maria Basescu, directoarea Oficiului pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj.


Potrivit specialistilor, inainte de a face cadastrul unui apartament de bloc se va face cadastrul blocului. „Majoritatea blocurilor din Craiova au intocmita documentatia cadastrala“, a adaugat Basescu. Totusi, in cazul in care blocurile nu au cadastrul facut, locatarul care-si va vinde primul apartamentul si va fi nevoit sa-si faca cadastru si sa-l inscrie in Cartea Funciara va fi nevoit sa suporte cheltuielile cu cadastrul blocului – asta in cazul in care asociatia de proprietari nu va decide sa realizeze documentatia cadastrala din timp.


„Din punct de vedere financiar impactul este negativ“


Potrivit specialistilor din domeniul imobiliar, acest lucru nu va ramâne fara urmari pe piata imobiliara. „Din punct de vedere tehnic este un lucru bun pentru ca proprietarul va sti exact ce suprafata detine din terenul din jurul blocului, din beci etc. Din punct de vedere financiar, impactul este insa negativ, oamenii nefiind dispusi sa achite cadastrul pentru intreg blocul“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea uneia dintre agentiile imobiliare din Craiova. Potrivit spuselor acesteia, nu e exclus ca primul care va vinde apartamentul dintr-un bloc fara cadastru sa introduca in pret si onorariul pe care-l va plati persoanei fizice sau juridice autorizate pentru a efectua masuratori cadastrale, onorariu pe care nu si-l va mai recupera, mai ales daca vinde imobilul. Afirmatia este confirmata si de craioveni. „Deocamdata nu am de gând sa vând apartamentul, insa daca as face-o nu as fi de acord sa platesc cadastrul pentru intreg blocul fara sa-mi recuperez banii, asa ca as cere cumparatorului macar jumatate din bani“, a spus Constantin Popovici, un craiovean de 35 de ani.


Foaia de avere a blocului, principala problema


In ceea ce priveste timpul de executie a documentatiei cadastrale, din cauza noilor reglementari din domeniu, aceasta se va prelungi cu câteva zile. „Problema cea mare nu este cadastrul blocului, ci completarea foii de avere a blocului“, a spus Maria Basescu. Aceasta contine scara, numarul de niveluri ale blocului, numarul de apartamente, numarul de camere ale fiecaruia din ele, suprafata utila a apartamentelor, precum si cota parti comune (scara, beci etc.) pe apartamente. „Aceasta ne ajuta sa avem o evidenta clara a proprietatilor. Speram ca vom reusi sa completam aceasta foaie cu ajutorul asociatiei de proprietari“, a mai spus directoarea OCPI Dolj.


Nu mai exista tarife minimale si maximale


O data cu integrarea României in UE a fost abrogata Ordonanta nr. 10/2000 care stabilea onorariul minim si maxim platit persoanei fizice sau juridice autorizate sa efectueze masuratori cadastrale. „Acum nu mai exista tarife minimale si maximale, astfel ca fiecare persoana autorizata care efectueaza masuratori cadastrale poate sa practice propriile tarife“, a afirmat Maria Basescu. Potrivit spuselor acesteia, cu toate ca deocamdata nu au fost inca stabilite tarifele, craiovenii nu ar trebui sa se teama de noile preturi pentru ca este putin probabil ca acestea sa creasca. „Aceste persoane sunt in sistem din 1999, astfel ca in prezent piata este destul de asezata. Nu ar trebui sa se ridice preturile“, a spus Basescu. De fapt, riscul de crestere a preturilor este cu atât mai mic cu cât, de curând, Mihai Busuioc, directorul ANCPI, a spus ca probabil va aparea concurenta in domeniu si de la firmele din strainatate.


Taxe percepute de ANCPI


In afara tarifelor practicate de persoanele autorizate pentru a efectua masuratori cadastrale, craiovenii trebuie sa plateasca anumite tarife si la ANCPI, pentru receptia documentatiei cadastrale, atribuirea numarului cadastral si intocmirea cartii funciare. „Daca pâna acum la OCPI se plateau doua taxe pentru documentatia cadastrala (o taxa de cadastru pentru receptia documentatiei cadastrale si atribuirea numarului cadastral si una pentru intocmirea Cartii Funciare), acum este una singura care le inglobeaza pe amândoua“, a declarat Maria Basescu. Pentru prima intabulare a unui imobil, de exemplu, se percepe o taxa de 120 de lei. In acest caz, solutionarea dosarelor cadastrale se realizeaza intr-o perioada de 21 de zile lucratoare. Au fost insa introduse si tarife si termene de urgenta. „Termenul de urgenta este de sapte zile lucratoare, iar tariful pentru acesta este de patru ori mai mare“, a spus Maria Basescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS