16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUltimele procesoare INTEL si AMD

Ultimele procesoare INTEL si AMD

Succesorul actualelor procesoare AMD va purta numele de Shanghai si va fi primul procesor AMD fabricat in tehnologia de 45nm. Spatiul câstigat prin folosirea distantei de 45nm intre tranzistori va fi folosit pentru un cache L3 de 6MB.


Barcelona, procesorul pe 65nm anuntat acum ceva vreme de AMD, va fi lansat pâna in vara acestui an, cu un L3 shared cache de 2MB si tehnologie quad-core. Toate feature-urile Barcelona vor fi incluse si in Shanghai: RDDR2, HyperTransport 3.0 si AMD Virtualization. In plus, platforma Shanghai va avea inglobata o noua procedura securizata de rulare. Shanghai va putea fi conectat si in placile de baza actuale si va fi lansat in a doua jumatate a anului 2008. Intel a anuntat deja Penryn, procesorul lor pe 45nm, care va fi lansat la inceputul lui 2008.


Intel Penryn pe 45nm


Specialistii de la Intel au ajuns primii la tehnologia de 45nm. Luna trecuta, in cadrul unei conferinte Intel, Stephen Smith, vicepresedintele companiei, a prezentat chipset-urile Penryn functionând pe notebook-uri, desktop-uri si servere. Intel a reusit performanta intr-un timp foarte scurt. Cheia sta tot in procesul de productie. Intel nu a schimbat foarte mult schema generala, asa cum era planificat la inceput, pentru ca astfel ar fi durat mult mai mult. In schimb, au reusit sa strecoare tranzistorii la 45nm distanta, folosind câteva materiale diferite. Prezentarea poate fi vizionata pe YouTube, unde se gasesc si imagini cu blocurile de tranzistori.


Mobile Core 2 Extreme in septembrie


Intel se misca foarte repede in ceea ce priveste poate cea mai puternica familie de procesoare conceputa vreodata: Intel Core. Oficialii Intel au anuntat ca vor lansa varianta mobila a unui Core 2 Extreme in septembrie. Procesorul, tot pe core Merom, va functiona la frecventa de 2,6-2,8GHz cu FSB de 800MHz si va beneficia de 4MB cache L2. Toate functionalitatile din varianta desktop au fost pastrate, mai putin Intel Dynamic Acceleration.


Tot in septembrie, Intel va lansa un Core 2 Duo cu suport pentru Intel Dynamic Acceleration, o tehnologie care teoretic imbunatateste performanta sistemului, optimizând rularea aplicatiilor single-thread sau multi-thread cu durata de executie mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS