17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProdusele traditionale asteapta protectia UE

Produsele traditionale asteapta protectia UE

Pentru ca actul normativ cu privire la normele europene privind produsele traditionale nu va intra in vigoare anul acesta, deocamdata producatorii traditionali nu pot sa solicite protectie pe pietele UE. Acestia nu primesc nici atestare pentru calitatea deosebita.


Potrivit NewsIn, grupurile de producatori de alimente traditionale vor putea solicita protectie pe pietele UE abia de la 1 ianuarie 2008. Specialistii sustin ca acest lucru se datoreaza faptului ca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) nu a reusit sa transpuna normele europene in legislatia nationala si astfel criteriile pe care trebuie sa le respecte producatorii in vederea obtinerii protectiei UE nu sunt cunoscute. „Actul normativ prin care implementam normele europene privind produsele traditionale va fi publicat probabil in cursul lunii aprilie, dar va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008“, a declarat, pentru NewsIn, Tudorel Balta, consilier superior in cadrul MAPDR. Potrivit NewsIn, in aceste conditii, producatorii nu vor putea accesa fondurile pe care UE le pune la dispozitie in acest an pentru promovarea alimentelor traditionale.


Produsele recunoscute, mai scumpe


Dezavantajul principal al prelungirii termenului de la care producatorii vor putea solicita protectia pe pietele UE are legatura cu vânzarile realizate de producatorii autohtoni. Potrivit www.wall-street.ro, un produs protejat poate garanta producatorului un pret bun de vânzare, deoarece atesta o calitate deosebita. Astfel, produsele recunoscute ca fiind traditionale pot fi comercializate la preturi mai mari decât marfa obisnuita. In acest moment, diferenta de pret dintre produsele traditionale si celelalte nu este prea mare. „Din informatiile pe care le am de la producator, in cazul produselor atestate ca fiind traditional oltenesti din carne, de exemplu, acestea sunt cu aproximativ 2% mai scumpe decât celelalte“, a declarat Vali Gorgoteanu, director executiv adjunct, coordonator al Departamentului Inspectii din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Doljenii au timp sa-si ateste mai multe produse traditionale


Totusi, potrivit specialistilor, impactul acestei decizii nu va avea repercusiuni negative fata de producatorii de produse traditionale din Dolj. „Deocamdata nu am primit nimic oficial despre acest act normativ, insa daca acesta va intra in vigoare abia din 2008, producatorii de produse traditionale au timp sa-si gaseasca si sa-si acrediteze retetele de pregatire a produselor traditionale“, a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al DADR Dolj.


Produse traditionale protejate de UE


Potrivit NewsIn, in acest moment exista deja câteva tipuri de bauturi traditionale românesti protejate de UE: sase tipuri de tuica (tuica de Zetea, Valea Milcovului, Buzau, Arges, Zalau si Ardeleneasca de Bistrita), cinci de horinca (horinca de Maramures, Camârzana, Seini, Chioar si de Lapus) si alte cinci de vinars (Târnave, Vaslui, Murfatlar, Vrancea si Segarcea).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS