12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri40.000 de euro pentru tinerii agricultori

40.000 de euro pentru tinerii agricultori

Potrivit Masurii privind stabilirea tinerilor fermieri in mediul rural, doljenii care vor sa demareze o afacere cu exploatatii agricole vor putea primi de la UE zeci de mii de euro. Acestia trebuie insa sa aiba studii in domeniu sau sa doreasca sa urmeze un curs de pregatire profesionala.


Potrivit Planului de Dezvoltare Rurala 2007-2013, 40% din fondurile comunitare de care vor beneficia românii in urmatorii sase ani vor fi distribuite catre agricultura si dezvoltare rurala. Axele de dezvoltare urmarite de Planul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 sunt in numar de patru – „Imbunatatirea competitivitatii sectorului agricol si silvic“ (axa I), „Imbunatatirea mediului si a peisajului“ (axa II), „Calitatea vietii in spatiul rural si diversificarea economiei rurale“ (axa III) si „Leader“ (axa IV). Una dintre masurile incluse in axa I (Masura nr. 112) se refera la stabilirea tinerilor fermieri in mediul rural. Potrivit acesteia, persoanele sub 40 de ani care se instaleaza pentru prima oara ca si conducatori ai unei exploatatii agricole pot primi un sprijin financiar de pâna la 40.000 de euro. „Potrivit formei actuale a Masurii nr. 112, sprijinul pentru stabilirea tinerilor fermieri va fi acordat sub forma de prima numai daca preia o exploatatie agricola a carei dimensiune este de peste sase Unitati de Dimensiune Economica – UDE (valoarea productiei agricole in echivalent a 1.200 de euro, stabilita in conformitate cu Decizia CE nr. 725/1999)“, a declarat Cristian-Oliver Costea, directorul Compartimentului Dezvoltare Rurala din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj.


Nerespectarea planului de afaceri atrage pierderea banilor


Potrivit spuselor lui Cristian-Oliver Costea, prima acordata va fi de 10.000 de euro pentru exploatatiile agricole echivalente cu sase UDE si poate creste cu câte 500 de euro pentru fiecare UDE in plus, fara a depasi insa valoare maxima de 40.000 de euro. „Potrivit formei actuale a masurii, pentru a primi acest sprijin, tinerii trebuie sa prezinte un plan de afaceri si sa dovedeasca pregatire profesionala in raport cu investitia pe care doresc sa o realizeze“, a spus Cristian-Oliver Costea.


Doljenii interesati de aceasta prima, care nu au cunostinte in domeniu, pot da o declaratie pe proprie raspundere potrivit careia vor urma un curs de pregatire profesionala pâna la finalizarea perioadei de trei ani de la acordarea sprijinului. „Conform legislatiei, sprijinul se va suspenda si se va recupera daca in urma verificarii – dupa trei ani de la acordare sprijinului – se constata nerespectarea planului de afaceri si/sau sprijinul acordat a avut la baza o frauda“, a adaugat Costea.


„Doljenii si-au manifestat interesul pentru aceasta masura“


Potrivit specialistilor, Masura nr. 112 privind stabilirea tinerilor fermieri in mediul rural, pe lânga sprijinirea tinerilor femieri, are drept scop realizarea unor investitii in modernizarea si crearea de exploatatii viabile din punct de vedere comercial si competitiv, care sa respecte standardele europene privind mediul si practicile agricole, igiena si bunastarea animalelor. Totodata, aceasta masura va preveni fenomenul de imbatrânire a populatiei. „Masura nu este inca finalizata, insa va fi definitivata in conformitate cu legislatia nationala pentru a putea fi aplicata incepând cu anul 2008. Cu toate acestea, doljenii si-au manifestat interesul pentru aceasta masura“, a spus directorul Compartimentului Dezvoltare Rurala din cadrul DADR Dolj.


Administrarea exploatatiilor agricole


Instalarea tinerilor fermieri reprezinta activitatea de preluare a administrarii exploatatiilor agricole de la cedent pentru prima data in calitate de conducator al exploatatiei. Cedentul este fermierul care accepa sa se pensioneze in conditiile Masurii nr. 113 privind pensionarea timpurie a fermierilor si a muncitorilor agricoli si care cedeaza numai dreptul de administrare si folosinta a unei exploatatii agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS