15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriWindows Vista - impact incert pe piata craioveana

Windows Vista – impact incert pe piata craioveana

Cerintele ridicate pe care le are noul sistem de operare ar putea impulsiona vânzarile de computere performante si componente, insa problema ar putea fi pretul licentei.


Impactul pe care Windows Vista il va avea pe piata IT din Craiova nu se poate estima, iar firmele in domeniu apreciaza diferit modul in care piata va fi influentata de noul produs Microsoft.


Lansat oficial zilele trecute la Bucuresti de fondatorul Microsoft, Bill Gates, Vista este cel mai nou sistem de operare produs de compania din Redmond. Vine in cinci variante, incepând cu Home Basic pâna la Ultimate, pentru care licentele au preturi variabile, intre 290 si 750 de lei, in functie de firma care le vinde si varianta de Vista dorita.


In ceea ce priveste acest sistem de operare, problema o reprezinta cerintele ridicate de hardware pe care le are.


Cerintele pentru Vista Home Basic, cea mai „saraca“ dintre cele cinci variante in care este oferit acest sistem de operare sunt: procesor de 800 MHz 32-bit, 512 Mb RAM, placa video de 128 Mb, iar hardul trebuie sa fie de cel putin 20 Gb, dintre care 15 Gb spatiu liber. Pentru Home Premium, varianta recomandata utilizatorului de computer de acasa, pretentiile sunt ceva mai mari: procesor de cel putin 1.000 Mhz, cu 1 Gb memorie RAM, 128 Mb memorie video, 512 Mb RAM, DirectX 9 cu driver WDDM, Pixel Shader 2.0 cu 32 biti per pixel si aceiasi 15 Gb liberi din hard.


Specialistii IT au pareri impartite


Impactul logic ar fi ca vânzarile de componente de calculatoare vor creste, dat fiind faptul ca Vista nu poate rula pe o configuratie slaba. Plecând de la ideea ca piata alimentata de furnizorii craioveni este pregatita pentru Vista din punctul de vedere al configuratiilor computerelor care se vând, unele estimari spun ca Vista va fi la mare cautare.


„Noul Windows va impulsiona vânzarea de platforme performante, pe care sa functioneze. Avem oameni care si-au manifestat interesul pentru Vista“, a precizat un specialist in vânzari de la o firma de profil din Craiova.


Pe de alta parte, exista pareri conform carora impactul pe care il va avea Windows Vista pe piata locala va fi minim. „Mentalitatea româneasca este diferita de cea occidentala. Este adevarat ca acum orice computer nou are o configuratie suficienta pentru Vista, insa cei care si-au cumparat calculatoare cu ani in urma nu cred ca vor face upgrade, si in al doilea rând, pentru buzunarul românului, pretul licentei este destul de ridicat“, aprecia un reprezentant al firmei Ultra Pro Computers. Trecerea de la Windows XP la Vista se va face in timp, perioada care s-ar putea extinde la trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS