14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPeriferiile localitatilor se extind continuu

Periferiile localitatilor se extind continuu

O data cu integrarea României in UE, interesul doljenilor pentru constructii pare sa fie din ce in ce mai mare. Astfel, suprafata de teren scoasa din circuitul agricol este de zeci de ori mai mare decât in ianuarie 2006.


In prezent, in intravilanul localitatilor aproape ca nu mai exista terenuri in vederea constructiilor. Terenurilor din extravilan, aflate la iesirea din localitate, devin, prin scoaterea lor din circuitul agricol, suport pentru potentialele investitii in diverse constructii.


In 2006, doljenii au obtinut in total 38 de avize de scoatere din circuitul agricol, insumând o suprafata totala de peste 201.000 de metri patrati. Dintre acestia, aproximativ 7.700 de metri patrati, adica 3,8%, au fost scosi temporar din circuit, pentru forari. Restul suprafetei a avut drept scop construirea de pensiuni turistice, hale industriale, showroom-uri, louinte, mall-uri, precum si ferme zootehnice. „De la inceputul anului 2007 si pâna in prezent au fost deja avizate trei cereri de scoatere din circuitul agricol a unei suprafete de aproape 20.000 de metri patrati. Alte trei cereri vor fi solutionate in perioada imediat urmatoare“, a declarat Petrica Gulie, referent in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Dolj. Potrivit spuselor acestuia, in luna ianuarie a anului trecut nu a fost depusa nici macar o cerere de scoatere a terenului din circuitul agricol.


Suprafata „dicteaza“ pretul scoaterii din circuitul agricol


Documentatia necesara pentru obtinerea aprobarii de scoatere a terenurilor din circuitul agricol difera in functie de pozitionarea terenului – in extravilan sau in intravilan. De aceasta pozitionare depind si taxele, si tarifele necesare acestui proces. „Potrivit Legii nr. 341/2006, pentru terenurile situate in extravilan se aplica o taxa ce se calculeaza inmultind suprafata exprimata in metri patrati a terenului solicitat pentru a fi scos din circuit cu valoarea stabilita in functie de clasa de calitate a terenului agricol“, a spus Petrica Gulie. Coeficientii aplicati sunt urmatorii – 4 pentru un teren aflat in extravilan in clasa intâi; 3,5 pentru un teren de clasa a doua; 3 pentru unul aflat in clasa a treia; 2,5 pentru unul de clasa a patra si 2 pentru unul in clasa a cincea. „Clasele de calitate exprima gradul de fertilitate si se stabilesc in urma unui studiu al solului realizat de OSPA (Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice)“, a adaugat Gulie.


Intravilanul, mai ieftin decât extravilanul


Potrivit informatiilor primite de la reprezentantii OCPI Dolj, in afara acestei taxe, pentru scoaterea terenurilor situate in extravilanul localitatilor, cei interesati trebuie sa mai plateasca si un tarif aferent analizei si verificarii documentelor de scoatere a terenurilor din circuitul agricol. Acest tarif este ierarhizat pe trei categorii. „Pentru suprafetele mai mici de 1 ha, se vor plati 250 de lei in regim normal, respectiv 1.500 de lei, in regim de urgenta. Pentru suprafetele cuprinse intre 1 si 50 ha, tariful este de 500 de lei in regim normal si de 2.000 de lei in regim de urgenta“, a afirmat Petrica Gulie. Potrivit spuselor acestuia, persoanele care doresc scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete mai mari de 50 de hectare trebuie sa scoata din buzunar, in functie de timpul cât sunt dispusi sa astepte pentru eliberarea aprobarii, fie 700, fie 3.000 de lei. Tariful aferent analizei si verificarii documentelor de scoatere a terenurilor din circuitul agricol se percepe si in cazul scoaterii din circuitul agricol a terenurilor situate in intravilan. Cu toate acestea, in timp ce in cazul terenurilor situate in extravilan se platesc si taxa, si tariful, in cazul terenurilor situate in intravilan se plateste doar tariful.


Suprafetele scoase din circuitul agricol cresc anual


Pâna la sfârsitul lunii iulie a anului 2006 fusesera depuse 19 cereri de scoatere definitiva a terenului din circuitul agricol, totalizând putin peste 13 hectare. In aceeasi perioada a lui 2005, la OCPI Dolj fusesera depuse doar 13 astfel de solicitari, insumând o suprafata de trei ori mai mica – aproximativ 4,30 hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS